Организации от сектор Плодове и зеленчуци организират протест в Русе

доматиМирен протест ще бъде проведен на 4 февруари, събота, от 14 часа на кръговото на Дунав мост в град Русе.

Причината е в притесненията на браншовите организации в сектора, че непроменените еко-схеми в Стратегическия план за земеделие ще вкарат производителите в капан.

На 31 януари браншовиците заявиха на пресконференция, че Стратегическият план се нуждае от спешни корекции и дадоха примери с еко-схеми, при които субсидиите ще са в по-малък размер от разходите по прилагането на условията.

Те призоваха президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев да настояват пред бъдещия земеделски министър, който и да е той, да преразгледа плана с участието на браншовите организации.

Днес разбираме, че имаме нов/стар служебен кабинет. Ние, представители на осем браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ месеци наред настояваме за промени в Стратегическия план за земеделие на България, така че той да е в полза на реалните производители на плодове и зеленчуци. Многократно предупредихме, че заложените там екосхеми ще вкарат производителите в капан.

Резултат няма, а сега безпокойството ни е още по-голямо.

Това ни принуждава да организираме мирен протест, който ще се проведе тази събота, 04 февруари, 2023 г. на кръговото на Дунав мост в гр. Русе.
Приканваме всички Вас, нашите колеги земеделци, да се включите за благото на всички ни. Промените са важни и наложителни.
Настояваме за справедлив стратегически план, за да можем да участваме по схемите и мерките в него. Най-после трябва да бъдем чути, разбрани и подкрепени. Крайно време е държавата да си влезе в ролята„, пише в обръщението на браншовите организации към производителите на плодове и зеленчуци.

Призивът е изпратен от името на Асоциация на овощарите в България, Добруджански овощарски съюз, Национална Био Асоциация, Съюз на дунавските овощари, Национален съюз на градинарите в България, Асоциация български зеленчуци, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

 

Leave a Comment