Украинско мляко в България? Животновъди на протест

Пенка Христова

Пенка Христова
Архивна снимка на Агро Пловдив

Днес в 11 часа в Хасково животновъди се събират на протест в Хасково. Причините са две – резкият спад на изкупната цена на суровото мляко, но също така и започналият отказ от страна на млекопреработвателите да изкупуват суровина от производителите.

„В момента изкупната цена при най-големите ферми е малко над 1 лев, а при по-малките животновъди е 0,80-0,85 лева“, съобщи тази сутрин пред Нова тв Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите.

Председателят на Асоциацията на българските биволовъди Мария Степанчева допълни, че само преди една-две седмици по-големите фермери са получавали за млякото по 1,20-1,25 лева за литър, докато сега мандрите плащат по 0,90 лева, а на по-малките 0,80 лв.

Причината за шоковото намаление е, че изведнъж е започнал масиран внос на млечна суровина. Съобщавало се, че тя идва от Полша и Унгария, откъдето обичайно пристига.

Мария Степанчева разказа още, че усъмнени по някаква причина, представители на млечния сектор влезли в сайтовете на земеделските министерства на двете държави и от публикуваната информация разбрали, че изкупната цена там е 1,10 – 1,13 лева. А за млякото, което влиза у нас, нашите преработватели плащат по 0,84 лева.

Обяснението на председателя на биволовъдната организация е, че суровината е от Украйна, а пътят ѝ минава през Полша и Унгария, откъдето го изпращат към България.

Местен животновъд каза, че ще протестира, тъй като изкупната цена на млякото е под себестойност. За да не фалира, той трябва да намали хранителната дажба на животните. С това обаче кравите стават уязвими на болести, а и спират да се разгонват.

 

 

 

Leave a Comment