Обявиха ставките за украинската помощ в Пловдив

Дора Ненова съобщи, че те не са окончателни. Възникна спор как се определя размерът на ставките
Дора Ненова и Тодор Джиков

Дора Ненова и Тодор Джиков

На изнесено в Аграрния университет в Пловдив заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство директорът на дирекция „Държавни помощи“ в земеделското министерство Дора Ненова обяви ставките на извънредната държавна помощ заради войната в Украйна. Тя каза, че помощта ще бъде изпратена за нотификация в Брюксел днес.

В заседанието взеха участие заместник-земеделският министър Тодор Джиков, директорът на дирекция „Растениевъдство“ Петър Кировски, авторът на технологичните карти за плодове и зеленчуци доц. Илиян Желязков, преподавател в АУ, както и около 50 представители на браншови организации, а също и производители, научили за събитието.

Бе съобщено, че таванът на помощта за 2022 и 2023 г. не може да надвишава 250 000 евро на стопанство. Именно затова Дора Ненова очаква ставките да се повишат, тъй като немалко стопанства ще са достигнали или ще са близко до тавана, който са получили през 2022 г.

Бюджетът на държавното подпомагане е 213 млн. лв. като той представлява половината от миналогодишния бюджет по същата извънредна помощ. Другата половина ще бъде изплатена след средата на годината.

За база на плащането, което ще се извърши в първата половина на годината, ще бъде взета 2022 г. А за следващото плащане – 2023 г.

Дора Ненова изброи следните култури и ставки в левове на хектар:

Схема за плодове – основна, плюс сливи и десертно грозде – 1260 лв./ха

Домати, краставици, корнишони и патладжан – 1370 лв.

Пипер – 1700 лв.

Картофи, лук, чесън – 1320 лв.

Моркови, зеле, пъпеши, дини – 1200 лв.

Отопляеми оранжерии за краставици, домати, пипер – 30 000 лв.

   – неотопляеми – 3000 лв.

Отопляеми оранжерийни ягоди и малини – 9 500 лв.

Винени лозя – 400 лв./ха

Маслодайни рози – 800 лв.

Ориз – 225 лв.

Черупкови видове – 225 лв.

Салати, марули – 900 лв.

Бамя – 1000 лв.

Тиквички – 900 лв.

Тютюн – 550 лв.

Култивирани гъби – 7 лв. на кв. метър площ

Живка Гроздева изрази несъгласие с произволния начин, по който се определят ставките

Живка Гроздева изрази несъгласие с произволния начин, по който се определят ставките

След обявяване на ставките браншовици коментираха като свръх висока помощта за култивирани гъби и за бамя. Представители на Съюза на гъбопроизводителите посочиха два фактора на своя страна – гъбите се отглеждат на малки пространства и производството им изисква високи разходи за отопление в студения сезон. Тодор Джиков посъветва производителите на плодове и зеленчуци да приемат ставката като компенсация за това, че производството на гъби не е било подпомагано дълги години, а тази помощ, така или иначе, е извънредна, а не постоянна.

Според Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите, въпросът не е в размера на ставки, а в липсата на справедлив начин за определяне на помощта, базиран на реални разходи.

Производители на винено грозде изразиха разочарование от отношението на управляващите към сектора. Човек, който не се представи, благодари за 40-те лева на декар (нищо че разходите до момента са над 1000 лева, каза той) и посочи, че разходите за десертни и винени лозя са почти еднакви, а разликите в подпомагането са огромни.

Leave a Comment