Състезания между сръчни животновъди ще разпалят емоции на Събора на овцевъдите

На 6-8 май при Петропавловските ливади ще има базари, старовремска кухня, занаятчии, детско творчество

Събор на овцевъдитеВ различни атрактивни състезания ще мерят сили фермери от цялата страна на предстоящия Национален събор на овцевъдите в България от 6 до 8 май т. г. край Петропавловския манастир. Победителите ще получат специални плакети и различни парични награди.

Състезания ще се организират за най-хубаво сирене, кашкавал, оригинален продукт от овче/козе мляко, най-бърза стрижба на овце, състезание между коне-тежковози, ръчно доене на овце и най-тежък коч. За последното състезание фермерът – собственик на животното победител, ще получи парична премия от 1000 лева. Единственото условие за участие в състезанието е животното-участник да бъде докарано на терен най-късно до 10,00 ч. на 7 май. Категоричен победител в тази надпревара на събора досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

Във фермерските надпревари може да участва всеки желаещ, като записванията за участие са на място, преди старта на всяко състезание.

Най-голямото и атрактивно пролетно събитие на открито в България – Националният събор на овцевъдите, по традиция, ще представи постиженията в сектора и богатата народна култура,    традиции и фолклор . В дните от 6 до 8 май край Петропавловския манастир обл. Велико Търново ще има изложение на чистопородни овце и кози, изложба на кучета, конни атракции, фермерски пазар, изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо и ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Трите дни ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции за цялото семейство с демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, изложение на занаяти, етно възстаноки, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари.

За единадесети път в рамките на събора ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За малките посетители на събора ще има специална Детската  творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

Leave a Comment