Започва заявяването на помощта заради войната в Украйна. Ето условията

крави - ферма на ВангелЖивотновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, ориз, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн могат да кандидатстват от днес до 13 април за държавната „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. 

Помощта ще бъде изплатена до 28 април, а преди това до 21 април ще могат да се коригират открити непълноти или несъответствия. Това е записано в указанията, публикувани на страницата на ДФ „Земеделие“.

За да получат подпомагане,

производителите трябва да:
  • са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (не се отнася за тютюнопроизводители);
  • са регистрирани по реда на Наредба № 22 от 21 декември 2016 г. за реда за воденето на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн и регистрирани през 2022 г. в Регистър на тютюнопроизводителите – при кандидатстване за тютюн;
  • са регистрирани в Лозарския регистър поддържан от ИАЛВ за 2022 г. – при кандидатстване за винено грозде;
  • отговарят на определението за малки и средни предприятия съгласно Приложение І от Регламент (ЕС) 2022/2472;
  • не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или да не са обявени в несъстоятелност;
  • не са в производство по ликвидация.
  • нямат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ):
  • В случай на налични изискуеми и ликвидни задължения към Фонда, същите се прихващат от помощта.
  • В случай на наличие на сума за възстановяване във връзка с прилагане на схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ през 2022 г., в изпълнение на т. 8.6., б. „б“ от утвърдените указания по цитираната схема за подпомагане с Решение на УС на Фонда, Протокол № 202 от 08.11.2022 г., бенефициерите възстановяват дължимата сума (главница и дължима лихва, изчислена към датата по т. 4.3. на Раздел II от настоящите указания) За целта кандидатите предоставят декларация /информирано съгласие/, което е неразделна част от заявлението за подпомагане по настоящата схема. Погашението се извършва чрез прихващане от оторизираната сума по настоящата схема за държавна помощ.
Специфичните изисквания

според направление за кандидатстване са

– за едри и дребни преживни животни, включително и телета за угояване:

а) На подпомагане подлежат земеделски стопани, с подадено заявление по реда на Наредба № 5 от 27.02.2009 г. за кампания 2022 за подпомагане на животни по която и да е от схемите за обвързано подпомагане за животни и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3), отглеждащи едри и/или дребни преживни животни.

б) Земеделските стопани се подпомагат за установения брой животни, след извършените административни и/или проверки на място, с изключение на  проверката за реализация на продукция по схемите за обвързано подпомагане за животни и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за Кампания 2022.

Данните за броя на допустимите за подпомагане по настоящата схема животни в стопанството на кандидата, се определя въз основа на данните в ИСАК.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, собственици на телета за угояване – мъжки от 6 месеца до 24 месеца, и/или на телета за угояване от 6 месеца до 24 месеца от специализирани месодайни породи:

  • телета за угояване – мъжки от 6 месеца до 24 месеца, налични в стопанството към 30.06.2022 г., отглеждани в животновъден обект по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и регистрирани в ИИС на БАБХ – ВетИс, и/или
  • телета за угояване от 6 месеца до 24 месеца от специализирани месодайни породи, налични в стопанството към 30.06.2022 г., отглеждани в животновъден обект по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и регистрирани в ИИС на БАБХ – ВетИс. Допустимите телета са телета за угояване от специализираните месодайни породи: Абердин ангус, Лимузин, Херефорд, Гаскон, Обрак, Месодаен симентал, Шароле, Блонд А’Китен, Кианина, Маркиджана, Галоуей, Белгийско синьо.

Допустимите за подпомагане телета за угояване са животни, които не са заявени по схемите за обвързано с производството подпомагане по чл. 18, т. 1 – 5 от Наредба № 3 от 2015 г.

Данните за броя на допустимите за подпомагане телета за угояване се определя въз основа на предоставена справка на ДФ “Земеделие“ от Изпълнителен Директор на БАБХ във връзка с прилагането на подмярка 22.1„Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020.

– за коне:

На подпомагане подлежат земеделски стопани, отглеждащи коне под селекционен контрол през 2022 година;

Допустимият за подпомагане брой коне под селекционен контрол се определя на база наличните в ИИС на БАБХ „Ветис“ по данни от ИАСРЖ към 30.09.2022 г.

пчелни кошери от био фермата на Владо– за пчелни семейства:

На подпомагане подлежат земеделски стопани, отглеждащи пчелни семейства през 2022 година;

Допустимият за подпомагане брой пчелни семейства се определя на база предоставена справка от Изпълнителният директор на БАБХ, съдържаща броя на наличните пчелни семейства към 30.09.2022 г. отглеждани в животновъден обект по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, както и собственик на пчелните семейства, идентифициран с единен граждански номер/единен идентификационен код. Справката се предоставя на ДФЗ в срок до два дни преди началото на приема.

– за плодове и зеленчуци, винено грозде, маслодайна роза, ориз, култивирани гъби и тютюн:

На подпомагане подлежат земеделски стопани, с подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за кампания 2022, отглеждащи плодове и/или зеленчуци  (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, винено грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши),  маслодайна роза, ориз, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, късни есенни зеленчуци (зеле, салати и марули).

маслодайни розиЗемеделските стопани се подпомагат за установените за подпомагане площи, след извършените административни и/или проверки на място, с изключение на проверката за реализация на продукция, по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2022: 

За площи с винено грозде, маслодайна роза, ориз, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, земеделските стопани се подпомагат след извършените административни и/или проверки на място  по Схемата за единно плащане на площ за Кампания 2022.

Данните за допустимите за подпомагане площи по настоящата схема се определят въз основа на данните в ИСАК. 

Тютюнопроизводители се подпомагат за засети площи с тютюн през 2022 г. Допустимите за подпомагане площи с тютюн се определят на база площите, вписани в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2022 г. Данните се предоставят от МЗм.

За кандидатите, заявили площи с ягоди оранжерийно производство и/или малини оранжерийно производство, допустимостта ще се определя на база извършена проверка на място. В случай, че на площите, заети с оранжерийни  ягоди и/или малини, вече са извършвани проверки на място по схемата, прилагана през 2022 г., или има извършени проверки по подадени заявления по подмярка  22.1, „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020 г., прилагана през 2023 г., ДФЗ използва резултатите от тези проверки и за настоящата помощ.

Земеделските стопани, заявили за подпомагане ягоди и/или малини – оранжерийно производство, трябва да отглеждат ягодите и/или малините – оранжерийно производство, в съоръжение, което е временна преносима или е трайна конструкция, която може да е покрита с полиетилен, поливинил или друга подходяща материя.

За кандидатите, заявили площи с отопляеми оранжерии, допустимостта ще се определя на база извършена проверка на място. В случай, че на площите, заети с отопляеми оранжерии вече са извършвани проверки на място по схемите и мерките, прилагани до момента, във връзка последиците от руското нашествие в Украйна, ДФЗ използва резултатите от тези проверки и за настоящата помощ.

За целите на настоящата схема оранжерия с инсталация за отопление е всяка оранжерия, в която има изградено съоръжение/инсталация, което води до затопляне на помещението, работещо на ток, газ, твърдо или течно гориво и прави възможно отглеждането на зеленчуците /домати, краставици и пипер/.

На подпомагане подлежат и земеделски стопани регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за стопанската 2021-2022 г. с площи с култивирани гъби. Използват се данните предоставени от МЗм във връзка с прилагането на подмярка 22.1„Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020 г.

Земеделските стопани отглеждащи култивирани гъби се подпомагат за установените при проверка на място площи в квадратни метри, заети с култивирани гъби. В случай, че на площите, заети с култивирани гъби има извършени проверки по подадени заявления по подмярка  22.1, „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020г., прилагана през 2022 г. ДФЗ използва резултатите от тези проверки и за настоящата помощ.

Максимален интензитет на помощта

 до  250 000 евро (488 975 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.

Бюджетът по схемата е 213 000 000 лв.

От тях 102 000 000 лв. са за едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства.

111 000 000 са за плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн.

За определяне размера на помощта, са взети предвид част от разходите, свързани с производство на първична селскостопанска продукция. Помощта се изчислява на база определени ставки по направление и видове животни/култури.

Ставки

Размер на помощта за едно животно ЕПЖ, ДПЖ:

  • млечни крави под селекционен контрол – 230 лв.
  • млечни крави – 160 лв.
  • млечни крави в планински райони – 160 лв.
  • месодайни крави и/или юници – 150 лв.
  • месодайни крави под селекционен контрол – 200 лв.
  • биволи – 230 лв.;
  • овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол – 35 лв.
  • овце майки и/или кози майки в планински райони – 27 лв.
  • овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) – 27 лв.
  • телета от специализирани месодайни породи – 140 лв.
  • телета за угояване – мъжки от 6 до 24 месеца – 70 лв.

Размер на помощта за едно животно под селекционен контрол:

  • коне – 50 лв.

Размер на помощта за едно пчелно семейство:

  • пчелно семейство – 10 лв.

Размер на помощта за плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, ориз, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати, марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн:

  • ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини – 1 260 лв./ха;
  • сливи и десертно грозде – 1 260 лв./ха;
  • домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан – 1 370 лв./ха;
  • пипер полски – 1 700 лв./ха;
  • картофи, лук, чесън – 1 320 лв./ха;
  • моркови, зеле, дини и пъпеши – 1 200 лв./ха;
  • домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни:
  • за домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, отглеждани в отопляеми оранжерии – 30 000 лв./ха ;
  • за домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, отглеждани в неотопляеми оранжерии – 3 000 лв./ха ;
  • ягоди оранжерийни, малини оранжерийни – 9 500 лв./ха
  • винено грозде – 400 лв./ха;
  • маслодайна роза – 800 лв./ха;
  • ориз – 225 лв./ха;
  • черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници) – 225 лв./ха;
  • салати и марули – 900 лв./ха;
  • бамя – 1 000 лв./ха;
  • тиквички – 900 лв./ха;
  • тютюн – 550 лв./ха.
  • култивирани гъби – 7 лв./кв.м.

Ако след изплащане на помощта има наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен след Решение на УС на ДФ „Земеделие“ за изменение на прилаганите ставки по предложение на Министерство на земеделието.

След извършване на прекалкулация с новите ставки, в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с коефициент.

При недостиг в рамките на определения ресурс по направления, се прилага коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки кандидат.

Ред за кандидатстване

Стопаните кандидатстват в Общински служби земеделие (ОСЗ) към ОД “Земеделие“ на МЗм по постоянен адрес на физическото лице (при кандидатстване на ФЛ) и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице (при кандидатстване на ЕТ и ЮЛ). Кандидатства се лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Служителите от ОСЗ оказват помощ на кандидатите при подаване на заявленията за подпомагане. Заявлението за подпомагане се разпечатва от ИСАК в два екземпляра и се подписва от кандидата/упълномощеното лице. Всяко заявление получава номер, който се генерира автоматично. Датата на разпечатване и подписване на заявлението се счита за дата на подаване на заявлението за подпомагане в ДФЗ.

Един екземпляр от заявлението се предоставя на кандидата или на упълномощеното от него лице. Вторият екземпляр се предоставя на ДФЗ, като ОСЗ са длъжни да предоставят заявленията за подпомагане и придружаващите ги документи на отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане“ (ОПСМП) при ОД на ДФЗ в областта, в която се намира общинската служба. Предаването се извършва периодично с приемно-предавателен протокол.

Служител на ОПСМП проверява предоставените документи за окомплектованост и легитимност. Когато при проверката се констатират непълноти или несъответствия, служител на ОПСМП уведомява кандидата на посочения от него в заявлението телефон. Кандидатът следва в рамките крайния срок (21 април) да се яви в ОПСМП и да отстрани откритите непълноти или несъответствия. В случай че кандидатът за подпомагане не се яви в указания срок в ОПСМП за отстраняване на непълнотите или несъответствията, се счита, че няма подадено валидно заявление за подпомагане и неговото администриране се прекратява.

Кандидатите прилагат следните документи:

а) заявление, генерирано от системата, в което се декларира:

  • ЕИК (за ЕТ и ЮЛ);
  • IBAN сметка и BIC код на обслужващата банка;
  • броят на животните/пчелните семейства/размерът на площта, за която се кандидатства;
  • наличие/липса на друго публично финансиране за същите приемливи разходи;
  • че не е предприятие, на което са наложени санкции, приети от ЕС, включително, но не само:
  • не е физическо или юридическо лице, сдружение или орган, изрично посочени в правните актове за налагане на тези санкции;
  • не е предприятие, притежавано или контролирано от физически или юридически лица, сдружения или органи, срещу които са наложени санкции от страна на ЕС; или
  • не е предприятие, осъществяващо дейност в отрасли, подложени на санкции, приети от ЕС, доколкото помощта би подкопала целите на съответните санкции
  • че няма неизпълнени разпореждания за възстановяване вследствие на предходно решение на Комисията, с което помощта да се обявява за неправомерна и несъвместима с вътрешния пазар;
  • че дава съгласие за прихващане на изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), съгласно т.4.1. от Раздел I на настоящите указания.

б) решение на компетентния орган на управление на юридическото лице за кандидатстване по схемата (не се отнася за ЕТ).

в) производителите на оранжерийна продукция в отопляеми оранжерии следва да представят някой от следните документи: одобрен инвестиционен проект или договор за доставка на топлоенергия с доставчик, който произвежда и продава топлоенергия, или разрешително за водовземане от минерална вода с цел отопление, или договор за доставка на природен газ (метан), или счетоводен документ за придобито отоплително съоръжение (котел). Не се изискват, в случай на вече представени по помощта, прилагана през 2022 г.

Документите, които се издават служебно в резултат на извършени проверки от отдели ПСМП, ОД на ДФ „Земеделие“, са:

а) разпечатка от проверка за открито производство за обявяване в несъстоятелност или обявени в несъстоятелност.

б) разпечатка от проверка за производство по ликвидация.

в) извлечение от регистър „Лоши вземания“ в ИСАК, удостоверяващо дали бенефициерът има изискуеми задължения към Фонда.

Контрол

ДФЗ извършва контрол за съответствие с условията за допустимост на бенефициерите

ДФЗ контролира общата стойност на помощта по настоящата схема за държавна помощ да не надхвърля левовата равностойност на  250 000 евро (488 975 лв.) на бенефициер.

ДФ „Земеделие” може по всяко време преди изплащане на помощта да изисква информация и документи от земеделските стопани във връзка с доказването на правомерното предоставяне на помощта.

ДФ „Земеделие” извършва проверка на място  на земеделските стопани, кандидатствали за подпомагане с площи с ягоди оранжерийни  и/или малини оранжерийни. При извършена проверка на място по други схеми за подпомагане се вземат резултатите от проверката, но не повече от заявените площи по схемата.

ДФ “Земеделие“ извършва административна проверка и проверка на място на земеделските стопани, кандидатствали за отопляеми оранжерии. При извършена проверка на място по други схеми за подпомагане се вземат резултатите от проверката, но не повече от заявените площи по схемата.

ДФ „Земеделие” извършва проверка на място на земеделските стопани, кандидатствали с площи с култивирани гъби. В случай на извършена проверка на място по подмярка 22.1 от ПРСР 2014-2020 г. се вземат резултатите от проверката.

При деклариране на неверни данни и представяне на неистински документи, вземането на Фонда става изискуемо и земеделският стопанин възстановява получените средства, заедно със законната лихва от датата на получаването им.

Предоставените финансови средства по настоящата държавна помощ, имат характер на публично вземане. Установяване на дължимостта на публичното вземане и принудителното му събиране се  осъществява от ДФ „Земеделие“ по реда на ЗПЗП, АПК и ДОПК.

 

Leave a Comment