Скъпи картофи от Полша и Германия и тази година ще запълнят липсите

Секторът е в криза, а държавата не помага, оплаква се председателят на браншовия съюз Венцислав Каймаканов
на полето

Само 10% от производителите на картофи имат големи стопанства

Над половината от картофите за консумация на българите и тази година ще се осигурят от внос от Германия и Полша. Преди 20 години нашето картофопроизводство е задоволявало напълно вътрешния пазар, сега обаче то е в дълбока криза. Това коментира пред в. „Преса“ председателят на Съюза на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов. По негови данни тазгодишната реколта ще е между 150 и 200 хиляди тона, а ежегодно България консумира 500 хиляди тона.

Дъното на картофената криза у нас е било достигнато миналата година, когато заради небивала суша годишното производство паднало между 50 и 70 хиляди тона, по данни на Каймаканов. Въпреки че тази година почвено-климатичните условия са по-добри, продукцията отново ще е недостатъчна и няма никакви изгледи браншът да започне да се възражда. На фона на разходите, които правят производителите на картофи, изплащаните субсидии са незначителни.

Тази година са засадени между 55 и 60 хиляди декара. Между 5 и 7% от площите са поливни, но това не е утеха, защото водата на „Напоителни системи“ е изключително скъпа. Каймаканов посочва, че лично той плаща един кубик по 50 стотинки – цена, която е близка до тази на питейната вода.

До този момент производителите не са получили помощи от държавата, а това кара все повече от тях да се отказват от този бизнес.

Около 500 фермери се занимават основно с картофопроизводство, но само 50 от тях са по-едри земеделци.

Leave a Comment