Гласове от Полша предупреждават, че ембаргото на украински стоки е лоша идея

Ако ние не се съобразим с решенията на ЕС и спрем вноса, то ответният удар може да бъде невъзможност за износ на полско мляко и пилета в Общността
А сега какво да правим, след като победихме, се питат полските фермери

А сега какво да правим, след като победихме, се питат полските фермери

Въвеждането на ембарго, както направи полското правителството, не само не решава проблема, но създава нови проблеми, включително риск от загуба на конкурентоспособност на пазара, особено на експортните пазари. Това казва пред farmer.pl експертът по пазара на селскостопански храни Яцек Стрзелецки.

Още през март полякът еврокомисар по земеделие Януш Войчеховски бе написал в Twitter, че „през 2022 г. износът от Полша за Украйна възлиза на 45,6 милиарда PLN (увеличение от 59%), докато вносът от Украйна в Полша възлиза на 29,1 милиарда PLN (увеличение от 52 % PLN ). Тези нарастващи излишъци (+16,5 милиарда PLN) показват, че търговските бариери не биха били от полза за полската икономика.
„Тези, които изискват бариери за внос на селскостопански продукти, трябва да знаят, че бариерата за внос ще е равна на бариера за износа на нашите селскостопански продукти. Така работи поставянето на ембарго„, коментира Яцек Стрзелецки.
„Полското селско стопанство трябва да бъде защитено, но не с решения, които нарушават стандартите на правото на ЕС, с които се съгласихме, когато се присъединихме към Европейския съюз и които трябва да спазваме. Забраната със сигурност няма да доведе до търсене на полско зърно. Ще бъде точно обратното. Цената от 1400 PLN за тон (590 лв./т), дадена от президента Ярослав Качински, е индикация за минималната цена на пазара. На практика никой няма да иска да продава по-евтино. Междувременно на пазарите извън Полша зърното е евтино. В крайна сметка никой, който работи на базата на отчет за приходите и разходите, няма да купува скъпо полско зърно, защото това е политическата воля, изразена от президента на управляващата партия. Така че вносът на зърно към Полша ще се увеличи. Следователно фермерите не само няма да продават зърното си, но просто ще бъдат изтласкани от експортните пазари“, казва експертът.

„Ако Полша не се придържа към правилата на ЕС, защо тогава нашите пилета или мляко трябва да бъдат на пазара на Общността. Ако някой иска да удари някого, ще намери начин. Полското ембарго дава основание да удари конкурентоспособността на нашите хранително-вкусови продукти и по-точно да ги изтласка от отделните пазари“, обяснява икономистът.

Leave a Comment