Растителна защита с продуктите на АГРИЯ при полски култури, лозя, овощни и зеленчуци

Какво е фитосанитарното състоянието на селскостопанските култури на полето – житни и пролетници, лозя, овощни градини и зеленчуци? Как и с какви растителнозащитни продукти да се справим с плевелите и актуалните към момента болести и неприятелите, за да опазим изобилието на реколтата, обещано от пролетните валежи?

Валерия Димова

Валерия Димова

Отговор на тези въпроси дава Валерия Димова – Търговски представител на „АГРИЯ“АД за Югозападна България.

Пшеница е пред второ фунгицидно третиране и борба с дървеница

Дъждовете, които са факт в цялата страна, помогнаха на културата да излезе от стреса, който се наблюдаваше в следствие на ниските температури и сушата.

Относно фазата на развитие наблюдаваме различия в зависимост от района и падналите валежи: от начало на вретенене до изкласяване.

Фитосанитарното състояние на културата е добро. Среща се минимално нападение  от кафява ръжда и по-осезателно от брашнеста мана, която е по долните етажи на растението, но с покачване на температурите и извършване на второ фунгицидно третиране нейното развитие ще бъде стопирано.

ПшеницаПри първото фунгицидно третиране, което в по голямата си част вече е изведено, АГРИЯ препоръчваше новият си фунгицид от портфолиото Трезин Макс – двукомпонентен фунгицид с отлично съотношение на две доказали се активни вещества – тебуконазол и азоксиструбин. Продуктът успешно се наложи на пазара и доказа своите качества.

Предложението ни към фермерите във второ фунгицидно третиране и тази година е фунгицидният партньор Сивар на база 250 г/л азоксиструбин, контролиращ брашнеста мана, септориоза, видовете ръжди.

Последната седмица по пшеницата започна да  се наблюдава нападение от житна дървеница. Предложението на АГРИЯ за справяне с неприятелите в пшеница е инсектицида МЕТЕОР.

Широкоспектърен перитроиден инсектицид за борба с икономически важните неприятели в множество култури включително овощни и зеленчукови култури.

Инсектицидът се характеризира с дълготрайно репелентно действие и силно изразена газова фаза.

ВРЕМЕ ЗА ПОДХРАНВАНЕ

Тези фази в които се намират  пшениците е и най-удачният момент за използването на Аминокиселини, органично вещество, Микро и Макроелементи.

Основното хранене на тези култури вече е приключило и трябва да се разчита на листно хранене до края на вегетацията.

Предложението на АГРИЯ е Фертигрейн Фолиар. Биостимулатор на  фирма АГРИТЕКНО с уникална комбинация на органични хранителни вещества в готов вид. Съдържа в себе си най-важните микроелементи за растението поднесени в хелатна форма.

Пролетниците се конкурират с плевелите! Ето с кои продукти да им помогнем

При пролетниците отново се наблюдават различия във фазите на развитие, което е нормално предвид  климата в страната за Северна и Южна България.

За Северна България слънчоглед и царевица са в процес на сеитба. Има и поникващи пролетници, но фазата им не е подходяща за прилагане на хербициди.

В Южна България започва извеждането на борбата със заплевеляването при слънчогледа.

За контрол на житни плевели в това число  балур при слънчоглед  АГРИЯ  предлага на земеделският производител продукта ТОРНАДО 5 ЕК на изключително добра цена.

При царевицата борбата срещу житни и широколистни плевели предстои.

За поредна година предлагаме на българският производител на царевица пакетно предложение – Логос и Нитиде – комбинация от два продукта в един пакет гарантираща отличен контрол на житни и трудните за контрол широколистни плевели в царевица.

Пакета е за 66 дка с много добра ценова позиция.

МИКРОЕЛЕМЕНТИ И АМИНОКИСЕЛИНИ ЗА ПО-ВИСОК ДОБИВ

amino-zn-2-1-500x380Освен хербицидни третирания в пролетниците предстои и внасяне на продукти със съдържание на Бор, Цинк, Аминокиселини, които да подпомогнат старта в началният етап на развитие на тези култури, а също така ще имат и важна роля при формирането на добива и масленото съдържание.

Нашите предложения са  Текнокел Амино Бор , Текнокел Амино Цинк и Текамин Макс.

Растителна защита при зеленчуци

В сектора зеленчукопроизводство АГРИЯ предлага няколко продукта

Ривал който успешно се справя със сеченето по разсада при разсадопроизводството.

Брионфло 100 СК и Фунгуран ОН 50 ВП  ще предпазят културите от картофена мана

Все по-често наблюдаваме проблеми с нематоди при оранжерийното зеленчуко производство, като наличието на нематоди може да нанесе огромни вреди.

Агрия предлага Олреди  – нематоцид на база оксамил 100 г/л,защитава цялото растение -корен и надземна част

Предвид по-високата влажност и температури, които се създават при оранжерийното производство, сериозни щети могат да се нанесат и от наличие на акари.

При поява на акари препоръчваме внасяне на инсекто-акарицид БУТИК на АГРИЯ

Задължително при разсадопроизводството е използването на вкоренители и биостимулатори.

ЗА ТОНУС НА РАЗСАДА

ris-500x325Текамин Райс е биостимулатор и вкоренител, който може да се прилага от поникването на зеленчуковите семена, преди разсаждането и непосредствено след него.

Продуктът е базиран на аминокиселини от растителен произход, екстракт от водорасли и важни микроелементи. Подобрява кълняемостта и устойчивостта на културите, стимулира развитието на кореновата система, способства за бързо възстановяване на растенията след пресаждане, възстановява кореновата система след стрес и механични увреждания.

Навременно опазване на лозя и овощни градини

При лозя предстоят първите третирания с фунгицид

Нашите препоръки срещу обикновена мана са Брионфло 100 СК, контактен фунгицид за борба срещу мана по лозя.

Брионфло 100 СК е идеален партньор на системните фунгициди.

Все по-често наблюдаваният проблем при лозя и овощни култури са щитоносните въшки.

Контрола с тях препоръчваме да бъде изведен с хормоналният  инсектицид МУЛИГАН

МУЛИГАН нарушава процесите на възпроизвеждане на щитоносните въшки при лозя и овощни култури.

А срещу листните въшки в овощни култури препоръчваме инсектицида МЕТЕОР.

Срещу струпясване, кафяво гниене, брашнеста мана в овощни култури препоръчваме фунгицида КАРБИКЮР, подходящ за конвенционално и биологично земеделие.

Продукта е с кратък карантинен срок и е освободен от максимално допустими граници на остатъчни вещества.

СТИМУЛИРАНЕ И ПРЕДПАЗВАНЕ 

amino-ca-500x400На по късен етап след образуване на завръз и там където има изградени поливни системи препоръчваме внасяне на АГРИФУЛ – продукт на АГРИТЕКНО стимулиращ изравняването и дружното узряване на плодовете. Намалява следцъфтежното опадане на плодовете.

За предотвратяване на „горчиви ядки“  и подобряване съхраняемостта на плодовете при ябълките горещо препоръчваме приложението на Текнокел Амино Калций и Текнокел Амино Калий.

И да не забравяме продукта НАСА ТАФ – тоталният хербицид на АГРИЯ, който години наред  е бил в помощ на българският земеделски производител с приложение в овощни градини, лозя и свободни площи /стърнища/. Липсата на селективност на продукта унищожава едновременно широколистни и житни плевели.

Leave a Comment