Нидерландия ще компенсира с близо 1,5 млрд. евро животновъди при доброволно затваряне на ферми

Доилна зала в тексаска ферма с 3000 кравиЕвропейската комисия одобри две схеми държавна помощ на Нидерландия с общ бюджет от 1,47 млрд. евро. С тях ще се намали отлагането на азот в защитени зони.

Схемите са наречени LBV и LBV Плюс и са за компенсиране на животновъдите за доброволното окончателно затваряне на животновъдните обекти в претоварените зони от Натура 2000, както е определено в националното законодателство.

Схемите, които могат да действат до 27 февруари 2028 г., са отворени за малки и средни животновъди в Нидерландия, които доброволно затварят своите обекти за развъждане, при условие че текущото им натоварване с азотни отлагания надвишава определени минимални нива.

Съгласно схемата LBV от 500 милиона евро помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за компенсиране на до 100% от загубите, понесени от фермери, които решат да затворят своите обекти за развъждане на млечни говеда, свине и птици, по-специално във връзка със загубата на производствен капацитет и права за производство. В зависимост от района, където се намира мястото за размножаване, за да отговаря на условията по схемата LBV, въпросното място за размножаване трябва да има определени минимални нива на натоварване от азотни отлагания годишно.

Схемата LBV Плюс с 975 милиона евро ще бъде отворена за така наречените размножителни обекти с върхови емисии, които отделят високо ниво на азот годишно, фиксирано като минимално ниво. Като схемата LBV, тя ще бъде отворена и за фермери, отглеждащи млекодайни говеда, свине и птици, и в допълнение към фермери, отглеждащи телета. Също така по тази схема помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за компенсиране на до 100 % от загубите, понесени от земеделски производители, които решат да затворят своите животновъдни обекти, по-специално във връзка със загубата на производствени права, както и разходите за разрушаване . Що се отнася до загубата на производствен капацитет, съгласно схемата LBV plus, засегнатите земеделски производители могат да получат до 120% като компенсация.

Leave a Comment