УС на ДФЗ раздаде 31 хил. лв. индивидуални помощи и 373 хил. за участие на организации в изложения

конеПротокол от заседание на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ), проведено на 2 май, показва, че трима животновъди са получили индивидуални помощи в общ размер 31 582 лева.

За двама от тях средствата са за изхранване на животни, единият е подпомогнат заради избухнал в стопанството пожар.

Пет организации, сред които и областната дирекция „Земеделие“ в Благоевград, са получили общо 373 500 лева за участия в изложения.

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите с директор Мариана Кукушева ще бъде финансиран със 100 хил. лв. за участие в традиционното изложение Булпек в София тази година.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, чиито съпредседател е Симеон Караколев, също получава 100 хил. лв. вероятно за Събора на овцевъдите, който започва на 6 май.

Обединени български животновъди с председател Бойко Синапов е одобрен за финансиране с 30 хил. лв. за участие в изложение.

Асоциацията на коневъдите в България, представлявана от Гриша Ганчев, ще получи помощ от 93 500 лева за участие в изложения.

Изненадващо е подпомагането от 50 хил. лв., отново за участие в изложения, на Областната дирекция „Земеделие“ в Благоевград. От дирекцията ни обясниха, че през 2023 г. ще бъде организиран за втора поредна година земеделски форум „От фермата до трапезата“. ОД „Земеделие“ събира на едно място производители от 14-те общини за участие в мащабно изложение. Тази година форумът ще се проведе на 10 и 11 юни.

Leave a Comment