Как доматът да стане дърво и да роди 100 кг

Трябва постепенно да затрупвате с пръст и да подхранвате добре растението
дърво - домат

А доматите се берат без стълба от дървото

Ако спазвате технологията и подхранвате добре доматеното растение, то може да стане дърво и да роди богата реколта. Доставчик на микробиологични продукти дава съвет как може да се случи това.

Първо, трябва да изберете разсад от ранен високорастящ сорт домат и го засадете в пластмасова прозрачна бутилка от минерална вода . Тя не трябва да е синя. Направете дупки на дъното ѝ преди да положете корена.

Заравяте разсада до листата и следите за прихващането му. Когато установите, че се е прихванал добре, премахвате най-долните листа и затрупвате с пръст до следващия ред листа. После продължавате все така – израсте ли растението, махате най-долните листа и трупате пръст. През цялото време поддържате почвата с нормална влажност. Авторите съветват да се подхранва с биологични торове, които се добавят към водата.

Към края на април или през май, когато температурите вече са устойчиви и няма опасност от късни пролетни слани, изнесете отгледаното растение навън, там където ще го засадите трайно. Разрежете бутилката вертикално на три и извадете домата. В предварително изкопана дупка, в която сте посипари една част пръст и 3 части узряла оборска тор (компост), го поставете и го затрупайте до листата.

Когато израства, прилагайте същото, което сте правили у дома, когато е бил в пластвасовата бутилка – късайте най-долните листа и затрупвайте с пръст.

После оформете с четири кола и полиетилен квадрат 60х60 см и височина около 70 см. Постепенно режете долните листа и запълвайте квадрата с пръст и компост/тор/ в съотношение 1:3.  Когато височината на пръста в квадрата достигне поне 60 см. спрете рязането на листата на домата и му дайте да се развива.

След ката мине един месец от запълването на квадрата с пръст, започнете да поливате с разтвор от вода и биологичен тор, например „Байкал ЕМ1“, като в него разтваряте 3-4 л компост или тор. Разбърквайте добре и изсипвайте всичко в квадрата. Това ще повиши малко нивото на пръста в квадрата и ако се налага зачистете от долните листа.  Поливането по този начин трябва да продължи до края на сезона.

 

 

 

2 Comments

  1. Даниела Василева каза:

    Интересуваме предлагатели разсад задомати дърво и на каква цена ?

  2. Даниела Василева каза:

    Интересуваме предлагате ли разсад за домати дърво и на каква цена ?

Leave a Comment