Опитите за изпращане на кораби с украинско зърно са риск без съгласието на Москва

Кремъл предупреди днес, че опитите за изпращане на зърно от украинските черноморски пристанища без гаранции за сигурност от Русия ще носят рискове, тъй като Киев използва тези води и за военни действия, предаде Ройтерс, битирана от БТА.

Москва обяви вчера, че се отказва от зърнената сделка, която през изминалата година позволяваше безопасен износ на украинско зърно от черноморските пристанища на страната с цел да се подпомогне глобалната продоволствена криза. Русия каза, че се оттегля, защото паралелното споразумение за улесняване износа на руско зърно и торове на фона на икономическите санкции на Запада, не е било изпълнено.

Освен това според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков най-бедните страни в Африка са имали най-малко полза от сделката. Той допълни, че Русия е готова да продължи да им доставя зърно безплатно.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че посредниците за споразумението – Турция и ООН – все още могат да помогнат на Украйна да поддържа безопасен коридор по море и да инспектират плавателните съдове.

„Става дума за район, който е близо до военна зона… Без подходящи гаранции за сигурност там възникват определени рискове. Така че, ако нещо се приеме официално без участието на Русия, трябва да бъдат взети предвид тези рискове“, каза Песков.

Leave a Comment