Животновъди са против спирането на субсидиите за паша в 3-те национални парка

В началото на 20 век у нас е имало над 2 милиона говеда и над 8 милиона овце, които са не са застрашили планинските пасища, въпреки че са няколко пъти над сегашния им брой

По повод изявление на еко активисти, според които е добре да се спре субсидирането за животни, които пашуват в трите национални парка в страната, заради рискът от унищожаване на редки местообитания и замърсяване на планински езера, Българският фермерски съюз (БФС) изпрати днес становище до медиите.

Стефан Аврамов от инициативата „Зелени закони“ изрази вчера пред БНР надежда, че спирането на субсидиите ще намали броя на животните в парковете. За да не бъде намалено подпомагането за животновъдите, той предложи субсидиите са бъдат получени от тях по друг ред.

Аргументите, които екоактивистите привеждат в подкрепа на искането си, са крайно несъстоятелни, заямямат от БФС.

„Тревните местообитания са оформени като такива и са поддържани именно от пасищните селскостопански животни, които пашуват в тях от хилядолетия. И без пасищните селскостопански животни, които са неделима и съществена част от биоразнообразието на тези местообитания, последните са обречени на изчезване, поради обрастването с дървесна и храстова растителност, главно сибирска хвойна“,според ас. д-р Иван Механджийски, член на УС на БФС и председател на Развъдната асоциация на българските породи говеда – „Родопско късорого“, „Българско родопско“, „Искърско“.

Той посочва, че при преброяване на селскостопанските животни през 1905-1910 година, броят на  говедата в България е бил 2 019 000, броят на овцете – 8 669 000, броя на козите -1 465 000, което е в пъти повече от сега. Отчитайки факта, че тогава са се отглеждали основно местни породи селскостопански животни,  то очевидно натоварването на пасищата е било в пъти по-голямо от сега, обяснява Механджийски.

„Подобни несъстоятелни твърдения на екоактивисти, неподкрепени с каквито и да е статистически и научни данни, нанасят трайни и необратими щети както на тревните местообитания в националните паркове, защото те намаляват с намаляването на пасищните селскостопански животни, така и на животновъдството в големи региони на страната“ – смята Иван Механджийски. – „А това са трудни, необлагодетелствани райони, силно застрашени от обезлюдяване, в които не е лесно да се намери поминък и затова обезлюдяват.“

Не е много еко да затрием тревните местообитания в парковете, да отнемем на хората в необлагодетелстваните райони един от малкото поминъци, които имат, и да обезлюдим селата, се казва още в позицията на БФС.

Leave a Comment