Кирил Вътев: Решението на депутатите ще предизвика много тежки протести

Много бих искал депутатите да ме изслушат преди да гласуват решението, каза тази сутрин земеделският министър

Преди да внесат в Народното събрание проекта на решение България да не подкрепи удължаването на извънредната мярка за забрана за внос в 5-те страни на украински пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, вносителите не са разговаряли със земеделския министър Кирил Вътев.

Това заяви той тази сутрин в интервю пред бТВ. Срокът на забраната изтича на 15 септември 2023 г.

Кирил Вътев допълни, че анализ на пазарната и въобще земеделската ситуация у нас не е правен от вносителите на проекта на решение Кирил Петков , Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамис Хамид, Румен Христов и Александър Иванов.

В програмата за работата на Народното събрание за 13-15 септември, проектът не е включен за обсъждане и гласуване, видя Агро Пловдив. Но ттой сигурно ще се разгледа като извънредна точка, тъй като 15-ти септември е след два дни.

Кирил Вътев заяви тази сутрин, че земеделските производители са в изкючително критична ситуация и затова евентуалното Решение „ще повиши напрежението и ще предизвика много тежки протести“. Министърът каза още, че себестойността на произведената продукция е най-висока от незапомнено дълъг период и в същото време изкупните цени са изключително ниски и родните земеделци реализират загуби.

Кирив Вътев посочи, че България винаги е била солидарна с Украйна, транзитните коридори у нас съществуват и по тях се изпращат към гръцките пристанища селскостопанските пратки. Той уточни, че преди забраната украинските стоки – най-вече слънчоглед, пчелен мед и сухо мляко, са влизали на много ниски цени. Ако нашите производители намалят своите цени, стоките от Украйна веднага падат по-долу, каза министърът.

Той допълни, че много би искал народните представители да го изслушат преди да гласуват решението. Министърът се обърна и към земеделските производители да говорят с вносителите на проекта преди да решат как да действат.

Снощи след 21 часа Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) разпространи новина, че на извънреден Управителен съвет е решено браншът да участва в общонационален протест за спасяване на българското земеделие, с който да отговорят на „предателското решение“, взето вчера на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации.

Земеделският министър обясни още, че на четири срещи с колеги от петорката (България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия) той е поддържал позицията, че забраната за внос на зърно и маслодайни от Украйна трябва да бъде удължена след 15 септември. На последната среща обаче е казал, че този въпрос ще се реши от висшия орган в държавата Народното събрание.

Leave a Comment