Протестът на НАЗ се очертава да се превърне в лавина от недоволни

В очакване на решението на парламента, браншови организации заявиха абсолютна готовност да се включат в недоволството

Обявената късно снощи от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) готовност за общонационален земеделски протест бе потвърдена днес на пресконференция на Българската аграрна камара. Представители на секторите Плодове и зеленчуци, Тютюн, Лозя, Говеда, Пчели и други казаха, че ще участват. От Аграрната камара заявиха, че очакват исканията, изпратени до премиера, финансовия и земеделския министър, да бъдат изпълнени до 30 септември.

Поводът за недоволството или както председателят на НАЗ Илия Проданов каза – „камъчето, което обърна каруцата“ – бе гласуваното в икономическата парламентарна комисия проекторешение, с което Народното събрание обявява, че България е против удължаване на забраната за внос на украинска продукция след 15 септември.

Днес в пленарна зала ще бъде гласувано въпросното проекторешение и ако то мине, Българската аграрна камара (БАК) ще създаде щаб, който да организира в детайли общонационалния протест на земеделците, обяви пред журналисти изпълнителният директор Светлана Боянова.

Тя, както и другите членове на УС на БАК, обявиха неведнъж, че недоволството им няма нищо общо с политиката.

Председателят на НАЗ Илия Проданов заяви, че една 1/7 от националния брутен вътрешен продукт се произвежда от зърнопроизводителите. Тяхната продукция се оценява на 9 милиарда лева. Той посочи, че с въвеждане на забраната за внос на украински слънчоглед у нас още в началото на месец май цената на олиото е паднала, а цената на слънчогледа постепенно се е увеличила от 640 лева за тон на 760 лева. Но след като депутатите в Комисията за икономическа политика и иновации са подкрепили вчера проекторешението, купувачите са свалили офертите на 700 лева, след което търговията секнала напълно в очакване на по-евтините украинските семена. От друга страна преработвателите на слънчоглед могат да изкупят българска суровина, тъй като има 600 хил. тона от 2022 г., а новата реколта се очаква да е към 2 млн. тона. Проданов бе категоричен, че годишно преработеният в страната слънчоглед не надхвърля 2,6 – 2,8 млн. тона.

По този повод председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов изрази съмнение, че лобито на преработвателите на слънчоглед е надделяло и проекторешението е сигурен знак за това. Той дори бе убеден, че останалите подсектори са в криза заради лобитата на търговците. В подкрепа на това Радослав Христов каза още, че 5 фабрики за олио са спечелили 1 милиард лева (вероятно миналата година – б.р.). И допълни, че „който сее вятър, жъне буря“.

Председателятпна НАЗ Илия Проданов съобщи още, че е получил обещание за подкрепа за протеста както от други земеделски организации, така и от неземеделски, каквито са превозвачите на насипти товари, Асоциацията на вносителите на агротехника и други.

Съпредседателят на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите Симеон Караколев повтори, че заради петкратно увеличения внос на сухо мляко се очаква до края на годината да излязат от бизнеса или силно да редуцират стадата си към 1000 стопанства.

Украйна и други трети страни са превзели европейските пазари на български плодове и зеленчуци, каза Цветан Цеков, съпредседател на Камарата за плодове и зеленчуци. „Там, където изнасяхме, сега не можем да влезем“, заяви той. И допълни, че в тази ситуация без помощта на държавата секторът не може да оцелее. Подпомагането е необходимо, за да продължим да произвеждаме, заяви Цеков.

Той припомни за обещаните и заявени към 20 милиона лева за компенсиране на производителите, които са със 100% пропаднали площи заради пролетните замръзи. Тези средства и досега не са платени. „Няма държава, която да процедира така със своите производители“, огорчено заяви Цеков.

Съпредседателят на камарата бе подкрепен от Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите. Тя припомни, че държавната помощ заради войната в Украйна – втори транш, в размер на 213 млн. лв., е бил обещан от най-високо ниво. На 2 август средствата е трябвало да постъпят по сметката на ДФ „Земеделие“, но това не се е случило. В същото време секторът изнемогва заради скъпите фуражи и вноса на сухо мляко, уж от Полша и Унгария, а всъщност от трети страни.

Картофопроизводителите са останали без лев подкрепа, тъй като в новия програмен период според изискванията на ЕК се подпомагат единствно картофите, предназначени за производство на нишесте. Диана Стоянова от асоцияцията каза, че секторът очаква да бъде финансиран поне с държавната помощ de minimis.

Председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев настоя помощта заради войната в Украйна да се изплати до 30 септември. Освен това той поиска да се компенсират и стопани, които имат малко от 100% поражения от градушки, слани, наводнения и други.

На пресконференцията се изказаха още Атанас Василев (лозя), Петко Симеонов (пчелен мед), Атанас Атанасов (развъдна организация), за да потвърдят подкрепа за протеста и да опишат накратко тежката ситуация в сектора, който представляват.

Накрая бе обобщено, че Българската аграрна камара няма да протестира само ако всичките 8 точки в писмото до премиера, финансовия и земеделския министър бъдат изпълнени до 30 септември.

Leave a Comment