Дачиан Чолош: Украйна има потенциала да разруши ОСП, когато стане член на ЕС

ЕК чака проблемите и след това се опитва да ги реши, критикува бившият земеделски комисар

Европейският съюз няма „никаква визия“ за селското стопанство и спешно трябва да реформира своята масивна схема за субсидиране – Общата селскостопанска политика (ОСП) – за да се подготви за присъединяването на селскостопанския титан Украйна.

Жътва в Украйна

Това беше тежкото послание от бившия комисар по земеделието и европейски законодател Дачиан Чолош на срещата на върха, организирана в четвъртък от медията Политико за бъдещето на храните и земеделието. Срещата се проведе на фона на битката между Киев и източните страни-членки на блока за пренасищане с украинско зърно.

„Сега имаме краткосрочно предизвикателство да управляваме прехода на износа на зърнени култури от Украйна. Според мен в Комисията няма визия как да се реши това“, каза Чолош на панелна дискусия за бъдещето на ОСП. „Моето впечатление е, че чакаме проблемите и след това се опитваме да ги разрешим“, цитира Политико.

Тъй като мандатът на Комисията трябва да изтече през следващата година, следващото предложение за основен ремонт на ОСП не трябва да кацне преди втората половина на 2025 г. Това е твърде късно, каза Чолош, който беше земеделски комисар през 2010-2014 г., беше министър-председател на Румъния и представлява либералната група Renew Europe в Европейския парламент.

Брюксел изтъкна дългосрочната перспектива за членство в ЕС като стратегическа котва, която да помогне на Украйна да надделее във войната срещу Русия, която започна пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Но с една четвърт от земеделските земи в Европа — и едни от най-плодородните почви в света — Украйна има потенциала да разруши ОСП, според която субсидиите са свързани с размера на стопанството.

Селското стопанство със сигурност ще бъде най-трудната глава от преговорите за присъединяване на Украйна, каза литовският министър на земеделието Кестутис Навицкас в интервю на срещата на върха за храните и земеделието.

„Дори сега, днес, утре трябва да говорим за това какво означава украинското селско стопанство да бъде член на семейството“, каза Навицкас.

Leave a Comment