В ЕС пчелният мед от Китай влиза на 1,3 евро/кг, а от Украйна на 1,9 евро

Проблемът с вноса на пчелен мед засяга целия Европейски съюз. Особено силно са ощетени българските производители на мед, които тази година излязоха не веднъж на протест.

Базар на мед в Пловдив Архивна снимка на Агро Пловдив

Според Европейската комисия самодостатъчността на страните от ЕС по отношение на производството на пчелен мед е около 60%. Не само този факт обаче е отговорен за високия внос на продукта. Основният фактор, който влияе върху това явление, разбира се, е много по-ниската цена на меда, внасян от много страни извън ЕС. 

За да разберем мащаба на това явление, би било необходимо да сравним цените на продуктите в отделните страни, пише полското издание farmer.pl.

По данни на полския Институт по градинарство средната цена на меда от Китай – 1,3 евро за килограм, или Украйна – 1,9 евро за килограм, е около 2-3 пъти по-ниска от цената на испанския и френския мед. Това се отразява в структурата на вноса на мед в ЕС.

Според доклад на Евростат за 2022 г. Китай е сред основните доставчици на мед за страните от ЕС, оставяйки Украйна далеч назад. Заслужава да се добави, че тези две страни са отговорни за близо 2/3 от вноса на мед в ЕС. През миналата година вносът на мед в ЕС се е увеличил с близо 10%.

Стойността на внесения в ЕС мед обаче е малко по-различна. Тук начело е Украйна, малко пред Китай. И двете страни представляват приблизително 45 процента.

По данни на Евростат за 2022 г. общият внос на мед от страните от ЕС възлиза на точно 190 591 тона. В същото време страните от ЕС са изнесли 152 040 тона мед. Както е лесно да се изчисли, търговският баланс е отрицателен.

Leave a Comment