10 хиляди чужденци, наети в селското стопанство на Израел, напуснаха фермите и страната

Сезонните работници са предимно от Тайланд, Непал и Филипините

След атаката на Хамас от 7 октомври хиляди селскостопански работници чужденци напуснаха Израел, което създаде огромни проблеми на фермерите.

CNN съобщи за изтеглянето на 10 000 работници на 26 ноември, позовавайки се на израелското правителство. Израелското министерство на земеделието отправи драматичен призив към населението в началото на ноември за мобилизиране на доброволци за работа в селското стопанство. Според министерството има спешна нужда от работници в селското стопанство не само за прибиране на реколти, но и при отглеждането на селскостопански животни.

Около 8600 сезонни работници само от тайландска националност са напуснали Израел по собствено желание. Повечето от тях работеха в селското стопанство. Това съобщи на 25 ноември агенция Асошиейтед прес, позовавайки се на израелското министерство на труда. При атаките на Хамас бяха убити 39 тайландски сезонни работници и няколко души бяха отвлечени, 20 от които в момента все още са в ръцете на Хамас. Преди войната броят на тайландските работници в Израел е бил около 30 000, според Министерството на земеделието.

Жертвите на Хамас включват също десет непалски граждани, които са били в засегната ферма по време на атаките, и четирима души от Филипините. Тези две страни също изпращат няколко хиляди гастарбайтери в Израел, въпреки че мнозинството от тях не работят в селското стопанство.

Израелското правителство прилага различни мерки за укрепване на местното селско стопанство след атаките на Хамас. Около 20 милиона шекела (приблизително 4,9 милиона евро) ще бъдат използвани за незабавна програма за насърчаване на отглеждането на марули в Израел. Допълнителни 9 милиона шекела (приблизително 2,2 милиона евро) ще бъдат налични за подпомагане на прибирането на реколтата и производството на сено и силаж. Доброволните селскостопански работници също могат да получават специални месечни плащания от 3000 (около 700 евро) до 5000 шекела (около 1200 евро) на месец, цитира немското издание Agrarheute.

Leave a Comment