Слънчогледовите хибриди на БАСФ от линията InSun® се доказаха в критично сухата 2023 г.

Изведените опити потвърдиха стабилността в представянето и толерантността им към най-важните болести по слънчогледа

По данни на Министерството на земеделието до 2012 г. добивите при слънчогледа се увеличават значително на базата не само на генетиката, но и на всичко, което подобрява производството. След тази година обаче се вижда тенденция на трайно задържане на добивите заради климата и по-точно засушаването. Какво можем да направим, попита Божидар Бонев, Продуктов мениджър маслодайни култури – Семена и РЗ в БАСФ.

Той посочи, че пластичността на генетиката на полето е от голямо значение за представянето и при различни климатични условия. За пример Бонев даде гъстотата на посева, като средство с което можем да регулираме поведението на растенията и да ги настроим по начин по който да дадат максимума от себе си.  Заради липсата на дастатъчно ефективни инсектициди за третиране на семена, земеделците предпочитат да се застраховат с по-гъсти посеви. За някои хибриди обаче високите гъстоти се оказват препатствие.

В крайна сметка като обобщение е важно да отбележим, че

нашите хибриди се държат най-ефективно при гъстоти на отглеждане между 5 200 и 5 800 растения,

посочи продуктовият мениджър.

„Има обаче хибриди като InSun 222 CLP, чиито особености му позволяват едно отлично ниво на саморегулация. За разлика от всички останали хибриди при гъстоти над 5000 растения на декар, той не само няма понижаване на добива, а има и леко увеличение дори при достигане на 6500 растения“, информира Божидар Бонев.

Друго важно изискване към слънчогледовите хибриди е опазване на потенциала за добив от болестите, които атакуват маслодайната култура. А

хибридите от линията InSun® имат много добра толерантност към основните болести

и особено към много актуалните в последните години Макрофомина, Склеротиния и Вертицилиум.

„Българският земеделец е един от най-иновативните, защото сме на първо място по това колко хибрида използваме в нашите стопанства. Те са средно 2,6 в едно стопанство“, обърна внимание на българският опит Божидар Бонев.

Затова и БАСФ предлага

4 хибрида с водещи качества, но всеки със своите достойнства, от двете основни технологии

– Clearfield® plus и толерантни на хербициди с активно вещество трибенурон-метил, и с идеята те да бъдат комбинирани според спецификата на районите където ще се отглеждат.

През 2023 година компанията е извела 12 микропарцелни опита в България в 4 локации. Средните резултати на два водещи хибрида в Clearfield® plus направлението са абсолютно на нивото на конкуренцията. InSun 222 CLP се е представил дори по-добре в сравнение повечето от тях.

Другият добре представил се хибрид е Акордис CLP с отличния потенциал за добив, много висока масленост, по-добра устойчивост на болести и на Синя китка до раса F включително.

Устойчивите на трибенурон-метил хибриди на БАСФ са Аверон SU, който земеделците познават от миналата година, и новият InSun 277 SU.

„Резултатите бяха изключително конкурентни, което ни радва, защото 2023 г.  беше важен тест за сухоустойчивостта на хибридите и за тяхната адаптивност към местните условия“, обобщи Божидар Бонев.

Той напомни също така и за

едни от най-толерантните на засушаване хибриди – Колорис CL и Дракарис CLP от серията InSun®.

Със своето ранно узряване Дракарис CLP може да се отглежда като втора култура, а също и при закъснели сеитби, на по-висока надморска височина. Колорис CL пък е от типа хибриди, които издържат и на най-големите несгоди на времето – суша, по-леки почви и силен температурен стрес.

С InSun® БАСФ си поставя реалистична цел – да се превърне в надежден и сигурен партньор на българските фермери в тези толкова предизвикателни за всички участници в земеделието времена.

Leave a Comment