На паметния 10 януари България се опитва да излезе от тежката Виденова зима

За по-малко от две години българите преживяха огромно ограбване, което ги изкара на улицата

Преди 28 години на 10 януари 1996 г. 85-то правителство на България начело с лидера на БСП Жан Виденов оцелява след вот на недоверие. Това е лоша новина от гледна точка на историята. 1996 г. е година на свръхинфлацията, която стана абсолютно неконтролируема на следващата година.

Управлението на правителството на Виденов докара през пролетта на 1996 г. зърнената криза, когато страната ни остана без пшеница заради развихрилия се износ, който никой не спря.

В същата година държавните предприятия, сериозно източвани от групировки, закъсаха финансово и с безпрецедентна заповед, издадена от икономическия министър Климент Вучев, спряха да плащат задълженията си към банките.

Правителството на Виденов пое контрола върху цените на над 52% от стоките – акт, който благоприятства хиперинфлацията, защото цунами с чували с пясък не се спира. Тогава, по време на социалистическото управление, започна и масовата приратизация с бонове, които бяха изкупувани от населението от новосъздадени фондове с участието на неслучайни хора.

Появиха се финансовите пирамиди, които допълнително ограбиха хората. Страната ни спря да погасява външните си дългове, взети от правителството на Филип Димитров. Банките започнаха да раздават необезпечени кредити на определени хора, наречени по-късно „кредитни милионери“.

Още пред декември 1996 г. България бе в готовност да избухне в народни бунтове, защото инфлацията вече стопяваше и заплати, и спестявания. През 1996 г. тя достигна 310%.

Жан Виденов най-после призна неспособността си да управлява страната и през декември същата година подаде оставка и като премиер, и като председател на червената партия.

БСП обаче не се отказваше от властта.

Именно това бе причината на 10 януари 1997 г. хиляди хора от цялата страна да щурмуват Народното събрание. До по-страшно не се стигна заради намесата на президента Петър Стоянов и отказа на Кирил Добрев да стане премиер – отказ, който бе неизбежен заради освирепелите на улицата хора, но и който бе определен като благороден.

През януари и февруари 1997 г. заплатите на населението се стопиха до 5-6 долара заради хиперинфлацията, която достигна 435%. Цените на стоките растяха не ежедневно, а през няколко часа. Целата на 1 долар достигна 3500 лева при 500 лева в началото на 1996 г.

През април 15 банки обявиха фалит заради раздадените на свои хора кредити и така хиляди вложители останаха без спестяванията си.

През февруари Стефан Софиянски бе назначен за служебен премиер. Април се проведоха парламентарни избори, на които Обединените демократични сили спечелиха над 52%, а БСП бе наказана с 1,5 на сто от всички бюлетини. Правителството на Иван Костов прие валутния борд от 1 юли 1997 г. и България започна постепенно да се стабилизира след голямото ограбване от свои, през което премина.

Leave a Comment