Френският президент иска да е приятел с фермерите и да не ги дразни с еко политици

Очаква се партията му да постави начело в листата за евродепутати бившия земеделски министър Жулиен Денорманди

Президентът на Франция Еманюел Макрон следи отблизо риска френските фермери да се вдигнат на големи протести като колегите им в Германия.

Той каза на кабинета си да обърне специално внимание на потенциалните възпламенителни точки за земеделците, за да избегне по-нататъшни демонстрации и ново избухване на движението на Жълтите жилетки, пише Политико.

Малък брой фермери блокираха магистрали в югозападна Франция в четвъртък, за да протестират срещу проблеми като съхранението на вода и данъка върху горивото за трактори.

Големият въпрос е дали тези страхове ще се преобразуват политически, а оттам и кого Макрон ще номинира като водещ кандидат за своята партия „Ренесанс“. 

Всекидневникът Les Echos съобщи, че Паскал Канфин, евродепутат от Renew (Обнови Европа) и бивш ръководител на френския клон на екологичната неправителствена организация WWF, е силен претендент да поеме ролята. Проблемът е, че Канфин представлява най-екологичното крило в лагера на президента и в интервю преди 7 години обвини най-големия синдикат на фермерите във Франция FNSEA, че е останал в миналото. Въпреки някои усилия за помирение, той продължава да се намира в противоречие с представителите на фермерите.

Бивш министър, приятелски настроен към фермерите

От своя страна Макрон иска да докаже, че е приятел на фермерите. Във вторник той обеща да „помогне на фермерите“, докато преминават към зелена икономика, и да „гарантира, че никога няма да останат без решение“.

Човек, близък до Макрон, каза, че френският президент има голямо желание Жулиен Денорманди, бивш министър на земеделието, да оглави листата на партията за европейските избори.

Като министър на земеделието Денорманди защитаваше интересите на фермерите, като се противопоставяше на лабораторно отгледаните месни продукти и настояваше търговската политика на ЕС да „налага своите стандарти на другите“, а не обратното. Докато беше в правителството, той многократно заявяваше, че Франция се противопоставя на търговското споразумение между ЕС и Меркосур, което би довело до значително допълнително месо, внесено от Южна Америка.

Денорманди напусна политиката през 2022 г. и се присъедини към частния сектор, работейки като консултант по екологични, социални и корпоративни въпроси.

Leave a Comment