WWF акцентира върху кафявите мечки в Часа на Земята

На 23 март WWF ще отбележи Часа на Земята.

Природозащитната организация призовава хората в планинските селища да се приспособят към природата и нейните обитатели. За много хора в отдалечени райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина срещите с мечки са почти всекидневие.

WWF България изпълнява програма за опазване на най-едрия хищен бозайник в България – кафявата мечка, и за намаляване на конфликта ѝ с хората.

Организацията е създала специален Спасителен мечешки отряд, който подпомага работата на институциите за опазване и на мечките, и на хората. 

През пролетта и началото на лятото е размножителният сезон на мечките. По това време едрите мъжки могат да прогонят младите животни, както и майките с малки мечета от централните части на местообитанията към периферията. Те слизат от високите части на планините и навлизат в покрайнините на населените места. Вече доближили се до хората, животните биват привлечени от леснодостъпната храна в дворовете, обясняват експертите.

Съветът на WWF България е животновъдите да не оставят стадата без пастир и обучени кучета. Най-добре е, когато при пасището, овощната градина или пчелина има електропастир. Не бива да се допуска също и нерегламентирано изхвърляне на храни, хранителни отпадъци и мърша, които могат да привлекат диви животни. Хубаво е да се събират окапалите плодове в населените места в местообитания на мечки, за да не ги привличат.

Природозащитната организация от години работи за проучването и защитата на изключително ценните есетрови риби в Дунав – вид, който съществува от над 200 млн. години, но днес е най-застрашеният в света. „Ние сме единствената организация в България, която е извършвала зарибявания с есетри – за последните 10 години пуснахме над 87 000 есетрови риби в Дунав“, казват от WWF България. По тяхно предложение е създадена и единствената в България защитена територия, посветена на есетрите.

Тази година за първи път у нас Часът на Земята ще бъде отбелязан с две благотворителни кинопрожекции на анимацията „Кунг-фу панда 4“. Прожекциите ще се състоят точно в навечерието на Часа на Земята на 23 март – първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората –  в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома, отбелязват от природозащитната организация.

Leave a Comment