Съветът на земеделските министри одобри благоприятни за фермерите промени в политиките

Съветът на ЕС по земеделие и рибарство, който заседаваше днес, докато протича третия земеделски протест в центъъра на Брюксел, потвърди намерението си да отговори ефективно на опасенията на земеделските производители.

По време на заседанието си Съветът приветства неотдавнашните решения, обявени от ЕК като частичното освобождаване от правилата за земя, оставена под угар, така наречения стандарт за добро земеделско и екологично състояние 8 ( ДЗЕС 8 ), оттеглянето на предложението за регламент относно устойчивото използване на пестициди ( SUR ) и допълнителните предпазни мерки при предложеното подновяване на автономните търговски мерки за внос от Украйна .

Като част от обмена на мнения Съветът обсъди краткосрочните мерки, насочени към опростяване и намаляване на административната тежест и бюрокрацията както за земеделските производители, така и за националните администрации.

Промени в ДЗЕС

Съгласно ДЗЕС 1, бивши животновъди с големи пасищни площи, които са били принудени от пазарни сътресения в сектора на месото и млечните продукти да се пренасочат към производство на обработваеми култури, трябва да преобразуват своята обработваема земя в постоянни пасища. Това може да доведе до загуба на доходи за тези фермери. Поради това Съветът приветства предложението на Комисията за изменение на правилата ДЗЕС 1, според които земеделските стопани без добитък не са задължени да преобразуват обработваемата земя в пасища или пасища.

Що се отнася до ДЗЕС 6 , Съветът прикани Комисията да преразгледа практиките, които са възможни за покриване на почвите, за да се вземат предвид регионалните характеристики, така че земеделските производители да могат да се възползват от повишената гъвкавост . Комисията ще разгледа тази възможност и ще представи насоки през април.

Преразглеждане на мониторинга

Друга мярка, приветствана от министрите, е предстоящият преглед от страна на Комисията на методологията за оценка на качеството на Системата за мониторинг на района (AMS). AMS е система, базирана на автоматизиран анализ на сателитни изображения от Коперник. Това преразглеждане, което предстои през март 2024 г., значително ще помогне за намаляване на броя на посещенията във фермите от страна на националните администрации, в някои случаи с 50% или повече.

Намаляване на санкциите

Освен това Съветът приветства факта, че Комисията ще публикува обяснителна бележка, за да разясни и изясни използването на така наречената концепция за непреодолима сила или извънредни обстоятелства.

Тази концепция гарантира, че земеделските стопани, които не могат да изпълнят всичките си изисквания на ОСП поради извънредни и непредвидими събития извън техния контрол (като например в случаи на тежки суши или наводнения), няма да бъдат налагани санкции. 

По искане на държавите-членки , Комисията се ангажира да работи заедно с тях, за да определи възможни начини за рационализиране на контрола , с цел намаляване на административната тежест за фермерите.

Съветът също така приветства предстоящото проучване, насочено към земеделските стопани , което Комисията ще стартира през март, за да се гарантира, че гласовете на фермерите ще бъдат чути . Резултатите от проучването, заедно с подробен анализ, трябва да бъдат публикувани от Комисията през есента на 2024 г.

По-бързи промени в стратегическите планове

Освен това Съветът се съгласи, че процесът на изменение на стратегическите планове на ОСП следва да бъде опростен. За тази цел Комисията се ангажира да работи заедно с държавите-членки, за да им помогне да опростят своите интервенции и да улеснят измененията на стратегическите планове.

Освен тези краткосрочни действия, насочени към опростяване на ежедневния живот на фермерите и намаляване на административната тежест както за земеделските стопани, така и за националните администрации, министрите подчертаха, че е необходим и дългосрочен подход. Ето защо Съветът настоя да се проучат начини за подобряване на положението на земеделските стопани в средносрочен и дългосрочен план , включително тяхната позиция във веригата за доставка на храни .

Съветът също настоя, че е необходим преглед на основните актове на Общата селскостопанска политика. Този преглед трябва да започне възможно най-скоро.

Баланс при търговските споразумения

В тази връзка Съветът подчерта решимостта и политическата си воля да даде ефективен отговор на опасенията, изразени от земеделските производители.

Имайки предвид тази всеобхватна цел, министрите на земеделието предоставиха политически насоки за подобряване на ролята на фермерите като гаранти за нашата продоволствена сигурност , като същевременно гарантират, че ангажиментите ни за устойчивост на околната среда се спазват. Това ще изисква целенасочени промени в основните актове на ОСП, осигуряващи баланс в ефектите на търговските споразумения и подпомагане на украинския селскостопански износ да достигне до традиционните си пазари. 

Leave a Comment