Институт в Германия предлага „синдрома на Паркинсон, причинен от пестициди“ да се включи като професионално заболяване

При провеждане на растителна защита експертите препоръчват носенето на дихателни маски, ръкавици и защитни костюми за цялото тяло

Медицинският експертен консултативен съвет по професионални заболявания в Германия препоръча класифицирането на „синдрома на Паркинсон, причинен от пестициди“ като професионална болест, съобщи германското издание topagrar.com.

пръскане, растителна защита

„Сборният термин пестициди се отнася до продукти, които се съдържат като активни съставки в продукти за растителна защита или биоциди“, се казва в научната обосновка, публикувана през март 2024 г. В момента се очаква включването в Приложение 1 на Наредбата за професионалните заболявания от Федералното министерство на труда на Германия. Дотогава, според уебсайта на Федералния институт за безопасност и здраве при работа (BAuA), това заболяване може да бъде признато за професионално заболяване в съответствие с раздел 9, параграф 2 от седма книга на Кодекса за социално осигуряване (SGB VII).

Индустриалният съюз Bauen-Agrar-Environment (IG BAU) приветства решението. Това означава, че засегнатите вече имат право на подкрепа и, ако е необходимо, на компенсация. Според синдиката отговорност за това носят съответните професионални сдружения. „Добре и правилно е болестта на Паркинсон, причинена от работа с пестициди, сега най-накрая да бъде призната за професионална болест“, подчерта заместник-председателят на федералния IG BAU Харалд Шаум във вторник във Франкфурт.

Това ще изпълни отдавнашно синдикално искане. Шаум съветва всички служители, които влизат в контакт с пестициди и биоциди, да носят защитно облекло, като дихателни маски, ръкавици и защитни костюми за цялото тяло.

Leave a Comment