НАЗ поздрави земеделците с новия ЗСПЗЗ

Борихме се 10 години за тези промени, се посочва в обръщение към заетите в селското стопанство

В обръщение към земеделците, изпратено снощи малко преди 20 часа, Националната асоциация на зърнопроизводителите поздравява колегите си с дългоочакваните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Законопроектът бе гласуван вчера на второ четене в пленарна зала и предстои обнародването му в „Държавен вестник“.

В обръщението се казва, че НАЗ вече 10 години активно е настоявала да се въведат ключови измемения в закона, които ще отпушат дейностите на стопаните.

На първо място се посочва предимството при търговете за разпределяне на земи от държавния поземлен фонд (ДПФ), с което ще се ползват производителите на плодове, зеленчуци, животновъдите и биологичните стопанства, както и младите фермери, които тепърва навлизат в земеделието. „Справедливото разпределение на ДПФ ще подпомогне малките и средните производители, ще насърчи разнообразието в сектора и ще създаде по-справедливи пазарни условия“, пише в обръщението.

Измененията, касаещи сключването на споразумения за комасирано ползване, ще попречат на порочните практики и демагогията, давайки предимство на малките и средни производители, които ще имат възможност да подобрят конкурентните си позиции. Ще се предотврати умишленото блокиране на споразумения и ще се улесни процеса на вземане на решения, като същевременно се гарантира, че мнозинството от участниците са съгласни с условията на споразумението, посочват от НАЗ.

От асоциацията са доволни и от трансформацията на методиката за определяне на размера на средното годишно рентно плащане за съответното землище. Решението е да се взимат предвид абсолютно всички договори, които са регистрирани в Общинската земеделска служба за съответната година, а не само 50 % от вписаните. По този начин ще се получи баланс в смятането на средната рента и ще бъдат създадени справедливи условия за земеделските стопани.

Важно е също така поставеното условие пред общините да имат право да отдават общински терени за изграждане на фотоволтаични паркове само когато в продължение на три години въпросните земи не са били заявявани за подпомагане от животновъди и нямат договори за наем. Това условие е записано в Закона за опазването на земеделските земи през ЗСПЗЗ.

„НАЗ вярва, че тези изменения са само началото на пътя към дългосрочни инвестиции, подкрепа за малките и млади земеделски стопани и устойчивост на българското земеделие“, завършва обръщението.

Leave a Comment