Йордан Кръстанов, БАПОП: На срещата с управляващите поисках справедливост за оранжериите на хидропоника

В сряда (24 април) вечерта представители на повече от 60 земеделски организации участваха в среща със служебния премиер Димитър Главчев, земеделския министър Георги Тахов и министъра на финансите Людмила Петкова. Основна тема на разговора бе украинската помощ с официално заглавие „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на
негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. В крайна сметка след срещата, продължила към 150 минути, стана ясно, че средства за изплащането на субсидии има, но то ще се случи с три седмици по-късно от официалния срок.

За какво си говореха браншовиците със служебната власт толкова дълго и каква беше атмосферата в Гранитната зала? Отговори на въпросите потърсихме от г-н Йордан Кръстанов.

Фискалният контрол няма да падне, таванът на украинската помощ ще остане

Йордан Кръстанов, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, пред Агро Пловдив

– Г-н Кръстанов, стана ли ясно на срещата с премиера и с двамата служебни министри какво спъна раздаването на украинската помощ навреме? Уж нямаше пари, пък се намериха …

Всъщност, парите за тази държавна помощ трябваше да се съберат от Министерството на земеделието чрез преразпределяне в разходната част и от държавния бюджет. Доколкото ми е известно министър Кирил Вътев бе свършил това, което зависеше от него. Ние, от Аграрната камари и НАЗ, подписахме с предишните управляващи споразумението за украинската помощ за 2024 г. На срещата в сряда припомнихме, че ако не беше подписаното по наше искане споразумение с тогавашния премиер и земеделски министър, нямаше да има за какво да си говорим сега. На практика сегашният премиер и земеделски министър изпълняват това, за което се споразумяхме през февруари 2024.

– Какво си казахте за два часа и половина?

Идеята за срещата беше, по думите на министъра, да се изглади напрежението между браншовете. Затова бяха поканени над 60 организации. И така стана говорилня. Имаше доста общи приказки с познат репертоар и с нападки. Министър Тахов обаче успя да наложи добрия тон. Той и премиерът Главчев казаха, че трябва да се гледа напред и да не се съсредоточва разговорът към предишното управление и министър. Техните думи направиха разговора по-конструктивен и полезен.

– Оранжерийните производители имат ли сериозен проблем, който поставихте на масата?

Да, и той е свързан с хидропониката и условията за участие в държавната помощ заради войната в Украйна. Едно от условията е, че за да получиш от тази временна помощ, трябва да си доказал реализирана продукция и да си субсидиран с обвързана подкрепа. И в това е проблемът. Още при разработването на Стратегическия план стана ясно, че за оранжериите с хидропонна технология няма да има обвързано подпомагане. То се запази за тези, които отглеждат зеленчуците върху почва. В нашата асоциация имаме членове, които останаха без „обвързани“ субсидии, защото не подадоха заявление, именно защото са на хидропоника. Оттам отпаднаха и от украинската помощ. А това не е справедливо! Били са почтени да спазват условията и сега са отрязани както от обвързаната подкрепа, така и от помощта заради войната. Аз поставих този проблем на срещата. Впрочем ние преди две седмици писахме за него в писмо, адресирано до земеделския министър и до директора на ДФ „Земеделие“. Затова министър Тахов каза, че е запознат с въпроса и ще работи по разрешаването му за предстоящото плащане.

– Как може да се реши този проблем?

Фондът може да измени указанията за кандидатстване. Аз предложих и още едно решение. Зърнопроизводителите също ще получат подпомагането заради войната. Изискването към тях е да са участвали в интервенцията „Основно подпомагане по доходите за устойчивост“ (ОПДУ) за Кампания 2023. Същото може да се приложи и за колегите с хидропонно отглеждане, за да бъдат допустими бенефиценти. Министър Тахов обаче беше скептичен, че така може да се отвори вратичка за нарушения от страна на други сектори.

– Кои бяха другите теми на срещата?

Законодателството. Нищо, че няма да има парламент, министерството трябва да продължи да работи по законодателните реформи, описани в споразумението. Това посъветвахме министър Тахов.

– Какво е общото ви впечатление от разговорите?

Всички – и премиерът, и финансовият, и земеделският министър бяха добронамерени и искаха отношенията ни да са конструктивни. Финансовият министър г-жа Петкова си водеше записки. Някои колеги се изказаха против фискалния контрол, въведен от тази година, но тя каза, че няма как да падне. От други асоциации отново поискаха да отпадне таванът за украинската помощ. Георги Тахов отговори, че не вижда как това може да стане.

Leave a Comment