Министър Греков открива гроздобера сред гнева на лозарите

Кметът на Брестовица потвърди, че хората са изключително недоволни, но отрече, че се готвят да изхвърлят грозде

полицияДнес в 10.30 часа министър Димитър Греков ще открие гроздобера на винени сортове грозде в село Устина сред гнева на лозарите в региона. Според Нова телевизия производителите от Брестовица се канят да изхвърлят тонове от стоката си в знак на протест срещу ниските изкупни цени, нерегламентирания внос от Гърция и Македония и недостатъчната финансова помощ от страна на държавата..

Тази сутрин кметът на Брестовица Любен Радев заяви пред АгроПловдив, че няма данни местните лозари да готвят бунтове с изхвърляне на грозде. „Хората са изключително недоволни“, потвърди кметът. Но според него 1 тон грозде е 1000 лева и точно тази сметка няма да позволи на производителите да затрият стоката си. Те са отглеждали плода в продължение на месеци, похарчили са всеки заделен лев за торове, обработки и пръскане и вложеният до момента труд няма да им позволи да съсипят реколтата. „Гроздето не е домат“, припомни Радев бунтовете преди два месеца в Ново село и в района на Сандански.

Кметът заяви, че в момента границата с Гърция е като разграден двор. От съседната държава пристигат тирове с гръцки десертни сортове, които се търгуват на нашите тържища за 0.80 лева. „Вярно е, че гръцките лозари получават по-високи европейски субсидии и национални доплащания, но 0.80 лева е безобразна цена за десертните сортове“, каза Радев. По негова информация гроздето от Гърция е с ниско качество. „Те изнасят най-доброто за Русия за 1.5-2 евро за килограм, а в България пласират шкартото и подбиват пазара“, е проучил Любен Радев.

Винените сортове в региона няма да се изкупят от 4-те винарски изби в Брестовица, потвърди кметът. Три от тях имат собствени лозя и подписани договори с лозари, а кооперацията взима гроздето само за вино на ишлеме. Ако спрат да идват хора от региона, които искат да си направят сами вино, лозарите от Брестовица, Перущица и другите села в региона ще спрат да се занимават с този поминък, наследен от стотици години.

В момента един килограм грозде у нас се закупува на цена от 0.50 до 1.50 лв./кг, по данни на тържище „Родопи 95“ (виж цените на тържището в рубриката на сайта горе вдясно).

Какво ще се случи в Устина днес можете да прочетете в репортаж на АгроПловдив по-късно

Leave a Comment