Аграрният министър гостува на Китай

Китай, град Далиен

Форумът ще е в град Далиен – 5-милионен мегаполис

Правителствена делегация начело с премиера Пламен Орешарски и земеделският министър Димитър Греков отлита за Китай на 8 септември. Аграрният министър ще участва на 8-мия Агро-търговски и икономически форум за сътрудничество между азиатската държава и страните от Централна и Източна Европа. По време на форума той ще изнесе реч за развитието на българското земеделие и селските райони.

По време на 8-ия Агро-търговски и икономически форум за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа ще се проведе многостранна среща на най-високо държавно ниво. Участие са потвърдили министри и заместник-министри на земеделието, икономиката и селското стопанство от България, Унгария, Румъния, Литва, Латвия, Молдова, Черна гора и Македония, както и висши държавни представители на Китайската народна република.

В рамките на събитието е предвидена отделна среща на министър Греков със заместник-министъра на земеделието на Китайската народна република г-н Ниу Дун. На нея двамата ще обсъдят двустранните отношения в земеделието и  развитието на селското стопанство, стокообмена на земеделски стоки, както и сътрудничеството в научната сфера.

На форума държавите-участнички ще представят на експертно ниво вътрешните изисквания за земеделските кооперативи, конкурентните земеделски ресурси, търговията, инвестиционната среда и политиките за нея, митническата инспекция и карантина. Представителите на МЗХ ще направят презентация на тема „България – добър търговски партньор”.

Министър Греков ще присъства и на откриването на Световния икономически форум „Годишна среща на новите шампиони”, като ще вземе участие в дискусията, „Ново начало за Европа”, на която министър-председателят на България г-н Пламен Орешарски ще сподели своя опит и визия за бъдещето на България и Европа.

Делегацията ще се завърне на 13 септември.

 

 

Leave a Comment