Ситуацията с череши е трагична! Искаме компенсации от ЕК

Износът за Русия през трети страни е затворен, дори преработвателите спряха да изкупуват, обясниха от Съюза на градинарите
В градините на Института по овощарство

В градините на Института по овощарство

„Ситуацията с черешите е трагична! Плодовете ще останат по дърветата заради слабия пазар и ниската изкупна цена. България трябва да поиска компенсации от Европейската комисия!“ Това е становището на Съюза на градинарите в България, чието ръководство проведе вчера продължителна среща с министъра на земеделието Десислава Танева.

„Причината за тазгодишната криза с черешите е руското ембарго“, поясни пред АгроПловдив Мариана Милтенова от УС на Съюза на градинарите, която също е присъствала на разговорите в министерството.

„България от години е недиректен износител на череши за Русия. Правим експорта през Молдова, Украйна, Сърбия, тъй като вносът от тези държави към руския пазар е с нулево мито. Заради ембаргото тази година загубихме чуждите търговски партньори. Разбира се, правим износ към Германия, Великобритания, дори Норвегия от тази година, но той е недостатъчен“, посочи Милтенова. Освен реколтата е с по-ниско качество, тъй като плодовете са по-дребни.

От друга страна дори преработвателите са обявили, че спират изкупуването. Тяхната цена е 0.70-0.80 лв., а те казват, че са се задръстили с плодове.

За производителите на череши в момента не е изгодно да плащат на берачи, тъй като разходите за надниците са по-високи от приходите от продажби,

„Като един от най-големите производители на череши в Европейския съюз, България е изключително засегната от руското ембарго и затова е редно да поискаме компенсации. Министър Танева се съгласи с нашето предложение и обеща да постави въпроса в Брюксел. Дали обаче ще има финансова подкрепа за българските производители на череши е прекалено рано да се каже“, обясни Мариана Милтенова.

Прочети още: Черешите с размер 28 мм + се изнасят към Западна Европа за над 3 евро/кг
Добивите от череши паднаха от 800 кг/дка на 135. Защо?

 

Leave a Comment