Складирането на узряло сирене ще се подпомага с 15.57 евро/тон и 40 цента на ден

От 15 януари 2016 г. по схемата могат да кандидатстват с минимум 500 кг регистрираните по ДДС преработватели

сиренеБългарските млекопреработватели могат да се възползват от предложението на Европейската комисия за финансово подпомагане за изтегляне от пазара на 696 тона сирене и кашкавал, съобщават от Националната овцевъдна асоциация. Това става ясно от новата европейска регулация, която определя условията за използване на временната извънредна схема за помощ за частно складиране. Чрез нея 100 000 т сирене в ЕС ще могат да бъдат изтеглени от пазара, за да се спре срива на цените, който през последната година е 17%.

Кандидатстването е отворено до 15 януари 2016 г. За разлика от предишни схеми, когато подпомагането беше насочено само към сирена със защитени географско название или наименование за произход, сега в нея са включени всички видове сирена. Изключение се прави само за малотрайните видове.

Изрично изискване е производителите да са регистрирани по ДДС в ЕС. Минималното количество, с което може да се заяви участие е 500 кг. Сиренето трябва да е с добро пазарно качество, да е произведено в ЕС и в деня, в който започва договорът за складиране, да има минимална възраст, съответстваща на периода на зреене.

От производителите ще се иска гаранция за участие от 20 евро за тон, която трябва да се депозира в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) при подаване на заявленията за участие. Гаранцията ще се връща, когато заявленията бъдат одобрени и когато договорът се изпълни. Те ще се отнемат в полза на фонда, ако заявлението за сключване на договор се оттегли или не се спази договореното количество.

Периодът на действие на помощта за срок от 60 до 210 дни. Определената от Европейската комисия сума за подпомагане е 15,57 евро за тон за постоянните разходи за складиране и по 40 евроцента за тон на ден за складиране по договор.

Изплащането на помощта се извършва до 120 дни след подаването на заявлението за плащане, като след първите 60 дни складиране може да се направи еднократно авансово плащане в размер от полагаемата се сума за първите 3 месеца. Решението за това ще е на ДФЗ, който е разплащателната агенция по изпълнение на схемата.

Важно условие за получаване на сумата в пълен размер е всички продукти да са годни за употреба. Това ще се установява чрез проверки по време на складирането и за негодни продукти няма да се плаща. Качеството и количеството на сиренето ще се доказва, чрез вземането на проби от поне 5% от пратката. При доказване на измами, помощта с начислените лихви ще се отнема, заедно с гаранционния депозит, а уличените производители ще бъдат изключвани от схемата.

След 15 януари Европейската комисия ще преразпредели неизползваните квоти за изтегляне на сирене от пазара между страните, които изявят желание да складират допълнително сирене. Общото количество за ЕС е 100 000 тона.

Схемата за частно складиране на сирене е част от пакета в помощ на млекопроизводителите, приет от ЕС през септември. Останалите европейски мерки, от които може да се възползва и България, са отпускането на 6 млн. евро за директно подпомагане, авансово изплащане на до 70% от субсидиите за площ, както и подобна схема за изтегляне от пазара на обезмаслено сухо мляко.

Leave a Comment