Не коронавирусът, а липсата на работници тревожи повече фермерите

Ако спонсорираната заетост се насочи към земеделието, проблемът ще се стесни

работници, ягоди, КричимЛипсата на работници в селското стопанство  – проблемът, за който се говори от години, вече се е изострил максимално, разказват земеделци. Кризата в пазара на труда не е само българска. Наскоро германски производители на аспержи, ягоди и други производства, които изискват ръчен труд, изпаднаха в паника, че продукцията ще остане на полето, защото границите на страната им са затворени заради коронавируса. И обичайните работници от Полша и Румъния ги няма.

Никола Гунчев

Никола Гунчев

Оранжерийният производител от Пловдивско Никола Гунчев е в същата ситуация. Работниците от Украйна, които помагат в неговите оранжерии, ги спират на границата, а той няма с кого да ги замени.

Производителят на череши (800 дка) в Старозагорско Ивайло Пехливанов изобщо не се притеснява от ограничителните мерки, наложени в извънредното положение. Напротив дори, одобрява ги. Няма тревоги за снабдяването с торове и пестициди, защото по думите му, поръчките за тях закъсняват, но все пак се изпълняват.

Ивайло Пехливанов

Ивайло Пехливанов

Пехливанов, чиито пазар основно е в Западна и Северна Европа, не се съмнява, че тази година няма да успее да достави продукция на досегашните си контрагенти. „Първите череши са пълни с витамини и полезни елементи, търсят се, пък и пътищата не са затворени за движението на стоки“, обясни той. Най-голямото препятствие е, че може и да не успее да наеме достатъчно работна ръка, за да прибере продукцията.

Христо Николов

Христо Николов

Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България, има два въпроса, които го тревожат: Как да намери берачи и как да организира предвижването им до градините с маслодайни рози в случай, че мерките за ограничаване на заразата се запазят до май-юни. Христо Николов също не смята, че е КПП-та между селищата са непреодолима пречка. „И на изхода на Карлово ни спираха, но със служебната бележка, която бях подготвил, забавянето беше 30 секунди“, даде пример той. Младият земеделец също потвърди, че доставките на торове и пестициди са забавени, но смята, че проблемът с работна ръка е по-сериозен.

Иван Петров

Иван Петров

Иван Петров, овцевъд в Твърдица, разказа, че въпреки заплатата от 1 500 лв., работниците често напускат и отварят ангажимент за търсене на нови.

След въвеждане на извънредното положение заради Covid-19 на 13 март и особено след затварянето на областните градове от 21 март, фермери изразиха притеснения, че заради пандемията на българския пазар ще се появят дефицити на плодове, зеленчуци и дори млечни продукти, ако транспортирането на стоки е все така затруднено. Пловдивският производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев предложи държавата да отпусне специална

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев

кредитна линия за земеделците, за да могат да закупят необходимите за производството продукти и резервни части, а също така и да разширят площите за зеленчуци. Той поиска още облекчен режим за преминаване през КПП-та, тъй като заетите в селското стопанство имат грижата да осигурят храната на българите в извънредното положение. Много земеделци приветстваха предложението с коментари в социалната мрежа, но земеделското министерство и до момента не е реагирало.

Но дори и да се отпуснат кредитни линии с облекчен режим, производството на зеленчуци няма да заеме по-големи площи, защото същественият проблем с работната ръка си остава като голям камък на пътя. Не може ли спонсорираната заетост, която се прилага почти ежегодно и най-вече за наемане на млади хора в предприятията, да се насочи без възрастови ограничения и в земеделието, питат фермерите. Защото проблемът с наемане на хора най-вероятно ще се стесни, ако работодателите в земеделието предложат надници, които е трудно да откажеш. И които ще са подобни на тези, с които немските земеделци привличат сънародниците ни.

Leave a Comment