Депутатите нямат въпроси към министър Танева за земеделието в условията на Ковид-19

veliko-narodno-sabranieНародните представители от аграрната комисия очевидно не намират какво да попитат земеделския министър Десислава Танева, тъй като в деловодството на парламента няма входирани въпроси към нея от две седмици. За същия период са се събрали 50 въпроса на депутати към министрите, вицепремиерите и премиера, част от които са получили отговори, други са в процес на обработка, а най-новите не е отговорено.

А към момента има някои незададени въпроси към земеделското министерство, чиито отговори са важни.

Например, съвсем скоро ще започне кампанията по прибиране на розовия цвят, а доста от производителите не са вписали в задължителния регистър, който бе наложен в Закона за маслодайната роза. Причината е, че в условията на извънредно положение министерството не успя, по обективни причини, да разгърне добра информационна кампания за новите изисквания. Това може да се окаже фатално за доста розопроизводители, които не са се запознали с текстовете от закона, който впрочем влезе в сила от 31 януари 2020 г. Според тях нерегистрираните, не могат да сключват договори с преработватели, а без тези договори нямат право да продадат продукцията си. Необходимите образци за вписване и за отчитане на пробукцията бе публикувана в сайта на МЗХГ, но все пак не всеки влиза в нея. Въпросът е дали не е резонно при тези обстоятелства прилагането на някои изисквания на закона да се отлоложат.

Интересно и уместно бе предложението на фермера Красимир Кумчев за изплащане на допълнителна субсидии за производство на зеленчуци на база на получен доход. Депутатите биха могли да попитат какъв е бюджетът на тази субсидия и от кои остатъци ще се получи. Кога ще се обяви? Дали ще има подобна подкрепа и за други сектори?

Някои инвеститори в реализирани проекти по ПРСР като къщите за гости, изпаднаха в дупка заради Ковид-19. Те също развиват туристическа дейност, но нямат право да се възползват от схемата 60/40, която бе обявена за туристическия бранш, защото са бенефициенти по ПРСР.

Няма разписана процедура за беритбите на готова продукция в земеделието. А тази кампания си има своито особености, най-малкото защото е под открито небе.

Депутатите могат да зададат въпрос как върви изпълнението на схемата за държавна помощ с бюджет от 5 млн. лв., коиито средства трябва да отидат към местните търговци за изкупуване и предлагане на оранжерийни домати, краставици и пипер. Организираха ли срещи между производители и търговци областните дирекции на БАБХ и на МЗХГ или оставиха всеки сам да се справя по списъци с изброени фирми на производители и търговци, без посочени контакти.

По постановлението за търговските вериги, които се задължават да предлагат регионална продукция, не можеше ли министерството да изиска от големите търговци общите им занижени условия за изкупуване на продукцията и да ги публикува, за да може всеки да си направи сметката?

Депутатите могат да попитат още дали е възможно 90% от млечните продукти в хипермаркетите да са произведени от българско сурово мляко, с оглед на годишното производство на суровината?

И така нататък. Обаче народните представители вече две седмици не питат нищо.

 

Leave a Comment