Чешкият премиер и едър земеделец Бабиш тайно си е купил замък във Франция

Разследването на Международен журналистически консорциум за придобивката на стойност 19 млн. евро, е наречен от Андрей Бабиш „опит за очерняне“ с цел да се повлияе на предстоящите избори
Андрей Бабиш

Андрей Бабиш

Чешкият премиер и крупен земеделец Андрей Бабиш и кипърският президент Никос Анастасиадес са сред посочените в разследване на Международния консорциум на разследващи журналисти, наречено Pandora Papers.

Според данните през 2009 г. Бабиш, който е изправен пред общи избори тази седмица, „е инжектирал 22 милиона долара (19 милиона евро) в поредица от фирми във фирми, за да купи голям имот, известен като Шато Биго, разположено на хълма на село, в близост на френския град Кан.

Разследването показва, Бабиш „не е разкрил фирмите и замъка в декларациите за активи, които е длъжен да подаде като публичен служител, съгласно документи, получени от Investigace.cz. През 2018 г. конгломерат за недвижими имоти, непряко притежаван от Бабиш, тихо е купил компанията Монако, която притежава замъка. “

Прочети още: ЕК иска от чешкия премиер Бабиш да върне като бизнесмен 11 млн. евро земеделски субсидии

Снимка на paudal

Снимка на paudal

Според доклада чешкият премиер не е отговорил на исканията за коментар. Купувачите на имоти понякога могат да използват офшорни компании при покупки от законни съображения за сигурност или поверителност. Това не е незаконно.

След публикуването Бабиш написа в туитира отговор на докладите: „Никога не съм правил нищо незаконно или грешно, но това не им пречи да се опитат отново да ме очернят и да повлияят на чешките парламентарни избори“.

В Брюксел има дългогодишни опасения, че Бабиш може да се е възползвал по неподходящ начин от фондовете на ЕС.

През 2017 г. Бабиш постави своя масивен земеделски и химически конгломерат Agrofert в два доверителни фонда. Но в одит от 2019 г.  , публикуван по -рано тази година , Европейската комисия  установи,  че премиерът все още има „пряко“ и „косвено“ влияние върху тези доверителни фондове. В резултат на това „всички безвъзмездни средства“, отпуснати на Агроферт от февруари 2017 г., са нарушили закона за конфликт на интереси.

В разследването Pandora Papers е посочен и кипърският президент Анастасиадес. Според него адвокатска кантора, наречена Nicos Chr. Anastasiades and Partners „се появява като ключов офшорен посредник за богатите руснаци. Фирмата запазва името на своя основател, кипърския президент Никос Анастасиадес, а двете дъщери на президента са партньори там“.

Според разказа на Guardian кипърската адвокатска кантора „отрича всякакви нарушения, докато кипърският президент казва, че е престанал да играе активна роля в нейните дела, след като през 1997 г. става лидер на опозицията.

Leave a Comment