ФАО отбелязва спад в цените на селскостопанските храни през април след мартенския връх

Намаление има при растителните масла и зърното, месото поскъпва

Индексът на цените на храните на ФАО падна през април 2022 г., след като се повиши рязко през предходния месец март, когато достигна абсолютен рекорд от 1990 г. насам.

Априлският спад се дължи на леко намаление на цените на растителните масла и зърното, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Прочети още: Исторически връх в цените на храните отчита ООН – почти 13% за месец и над 33% за година

През април 2022 г. индексът на цените на храните на ФАО е средно 158,5 пункта, 0,8% под най-високото ниво за всички времена, достигнато през март т.г.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО падна с 5,7% през април, намалявайки почти една трета от печалбата, регистрирана през март. Според ФАО това се дължи на намалено търсене, което се отразява на по-ниските цени на палмово, слънчогледово и соево масло. Несигурността по отношение на наличността за износ в Индонезия, водещ световен износител на палмово масло, забави по-нататъшен спад на цените.

Зърното от царевица поевтиня с 3% през април

Зърното от царевица поевтиня с 3% през април

Индексът на цените на зърното на ФАО се понижи с 0,7 пункта през април, главно поради спад на глобалните цени на царевицата с 3%. За разлика от тях международните цени на пшеницата се повишиха с 0,2% поради продължаващата блокада на ключови пристанища в Украйна и опасенията относно условията на реколтата в САЩ. По-големите доставки на пшеница от Индия и неочаквано високият износ от Русия ограничиха поскъпването на тази култура.

Междувременно индексът на цените на захарта на ФАО се повиши с 3,3%. Движещи фактори бяха по-високите цени на етанола и опасенията относно бавния старт на реколтата през 2022 г. в Бразилия, най-големият износител на захар в света.

Индексът на цените на месото на FAO достигна нов рекорд от +2,2% спрямо предходния месец. ФАО отчете повишение на цените за птиче, свинско и говеждо месо. Цените на птичето месо са повлияни от прекъсванията в износа от Украйна и нарастващите огнища на птичи грип в северното полукълбо. За разлика от тях цените на овчето месо бяха малко по-ниски средното за март.

Индексът на цените на млякото на ФАО се повиши с 0,9% през април. Това се дължи на продължаващия глобален недостиг на доставки, тъй като производството на мляко в Западна Европа и Океания продължи да бъде под сезонните нива. В световен мащаб цените на млечното масло се повишиха най-много след скока в търсенето, свързан с настоящия недостиг на слънчогледово олио и маргарин, според ФАО.

Leave a Comment