Субсидии за откриване на магазини в стопанства предвижда новата ПРСР

Предвидени са средства за пътища, мостове и напоителни канали във фермите

Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) ще даде шанс фермерите да разкриват и магазини в стопанствата си. Те ще се финансират по мярката “Инвестиции във физически активи”. При нея субсидията от ЕС е на 50% и ще покрива покупка или реновиране на недвижими активи. През следващия програмен период България ще получи общо 2.338 млрд. евро по ПРСР. Проектът за разпределяне на средствата вече е изпратен за одобрение в Брюксел.

магазин във ферма

Фермерски магазин в Норвегия

В проекта за ПРСР (2014-2020 г.) за пръв път са предвидени пари за пътища, мостове и напоителни канали във фермите. Мярката за изграждане на инфраструктурата в стопанствата включва и възможност за комасация, т.е. за окрупняване на разпокъсаните ниви, пише в. „Труд“. 

Новата ПРСР също предвижда средства за закупуване на нова селскостопанска техника. Субсидиите ще покриват 50 % от стойността ѝ. Различното е, че през 2014-2020 г. се дава възможност машини да се купуват и по агроекологичните проекти, което означава, че биологичните стопанства също ще могат да се оборудват.

30 % от бюджета на новата ПРСР са заделени за агроекологични дейности. Те представляват 690 млн. евро. 

Програмата за селските райони предвижда значителни средства за неземеделски дейности. Подмярката “Стартова помощ за неземеделски дейности” ще финансира инвестиции в селски туризъм, развитие на услуги във всички сектори, производство на енергия от отпадъци.

Младите фермери ще имат право на максимум 50 000 евро (досега сумата бе 25 000 евро). Те отново ще изпълняват 5-годишни планове. Парите ще се изплащат на две части. Първата – на 3-я месец след одобрението на проекта, втората – на 3-та година от изпълнението на бизнес плана.

Стопаните до 40 години ще подават проекти за създаване на овощни или животновъдни ферми, което се търсеше и досега. Кандидатите трябва имат свидетелство за професионални умения в земеделието или да са минали 36-месечен курс. Задължително условие е кандидатите да са регистрирани като земеделски производители не по-рано от 15 месеца преди кандидатстването.

Малките общини с до 30 хил. жители отново ще разчитат на подпомагане, което 100% се поема от евросубсидиите. В списъка влизат 231 общини в страната. Бюджетът за тях ще надхвърли 136 млн. евро. 

 

 

Leave a Comment