Анкета за 1 април: Кои фермери са най-лъгани?

За 1 април АгроПловдив реши да направи анкета сред производителите с въпроса „Кои фермери са най лъгани?“ Хората, които попитахме посрещнаха въпроса с чувство за хумор и отговориха, че са били лъгани, че и сега е така, и че ще продължи в същия дух нататък. 

Пенко Налбантов, животновъд:

Пенко Налбантов

Пенко Налбантов

„Няма по-лъгани от млекопроизводителите. Постоянно и винаги ни лъжат. Всеки министър поотделно ни е премятал както си иска. Сегашният също. За какво ли? Нали подписахме споразумение с него в края на миналата година. Обеща ни пари по de minimis – няма пари, но чух, че за тютюнопроизводителите ще има. Обеща ни пари от акциза на горивата – не можем да влезем в схемата. Обеща опрощаване на кредитите – нищо не се говори за това сега. И не само министърът, но и от мандрите ни лъжат. Ето, аз имам да получавам от миналата година пари за кравето мляко, което съм предал. Вчера ми казаха, че ще ми платят на 1 април. Е, да вярвам ли? Но, няма страшно, все някога ще ми платят. Човек не трябва да се вързва много, защото животът е кратък.“

овцевъдът Димитър Вършилом

Димитър Вършилов

Димитър Вършилов, животновъд:

„Аз не се чувствам излъган. Този министър, проф. Греков, каквото ни е обещал, го е изпълнил. Доволен съм от него. Лъжат ни търговците на агнета сега, защото изкупуват на 5 лева всяко животно с тегло от 20 до 50 килограма. А не може така. Най-ценни са агнетата между 18 и 22 кг, само че ги плащат толкова, колкото и шилетата до 50 кг. Мен обаче не могат да ме излъжат. Аз имам дребни клиенти, които идват, купуват на място от фермата агнета и ги плащат по 6.50 лева. Така, малко по малко, ще ги продам.“

Георги Билев, лозар и зеленчукопроизводител:

„Най-лъгани са зеленчукопроизводителите и хората, които имат трайни насаждения. Лъжат ни от много

лозарят Георги Билев

Георги Билев

години. Затова сега е пълно с изоставени овощни градини и лозя. Специално в Брестовица, откъдето съм, е по-различно. Тук няма зарязани насаждения.

Лъжат ни за това, че сме равностойни на фермерите в Гърция, Македония и Сърбия. Няма такова нещо. Съседите са по-добре. При тях държавата поема нафтата, плаща им субсидии при износ. В Турция например земеделските производители могат да се пенсионират на 52 години и да получават наши 500 лева пенсия. У нас, ако си плащал осигуровките си като земеделски производител, се пенсионираш с 220 лева пенсия.

Гърците ни лъжат най-редовно. Ето, те ни изпратиха доматения молец и толкова години не можем да го унищожим. Това сигурно беше диверсия – молецът ни съсипва реколтата всяка година. Гърците ни лъжат и с плодовете и зеленчуците, които внасят. Един човек от Брестовица, който е работил там, за да изкара някой лев, обяснява, че съседите не просто торят, а като хвърлят амониева селитра, земята побелява. Там държавата субсидира торенето, фермерите получава изобилна реколта, ама вредна, и я изнасят в България.

А иначе, ние сме щастливи хора, българите, но не го усещаме. Климатът и земята ни са благодат. Можем да изкараме три реколти за година. Например, първо да отгледаме спанак, после картофи, а накрая зеле и марули. Само че колкото и да се трудим, колкото и да ни помага природата, не можем да станем богати, защото си имаме прекупвачи. Ако ние завъртаме пари три пъти в годината, те завъртат парите от нашия труд три пъти в седмицата. Така че освен държавата, и прекупвачите ни лъжат.

 

Leave a Comment