Частна фирма ще изнесе 10 хиляди агнета за Катар

Изкупува животните по 5 лв. за килограм живо тегло

60eb574d26b7Частната смолянска фирма „Тексима трейдинг“ ще изнесе в края на април 10 000 агнета за Катар. Нейният шеф Янко Пашов се е договорил с катарската компания „Катар мениджмънт ейджънси“, която е готова да закупи месото. В края на 2013 г. българският и катарският предприемачи са регистрирали съвместно дружество в България, съобщи в. „Преса“. Шеф на дружеството от страна на емирството е Мохамед ал Тани, който е роднина на шейха.

Агнетата се събират и угояват в модерното депо в с. Градище, Шуменско.

Смолянската фирма е сред големите дистрибутори на месо в страната. В края на 90-те години тя изкупува почти всички бази на държавната „Родопа импекс“, заедно с животновози и кораб.

„Тексима трейдинг“ плаща на животновъдите по 5 лв. за живо тегло за агнета до 35 кг. Според Националната овцевъдна асоциация цената е много добра.

Частната инициатива няма нищо общо с държавната. След посещението на президента Росен Плевнелиев в Катар, по време на което бе обсъдена и темата за износа на наши агнета в емирството, се очаква през май да пристигне делегация. Тя трябва да избере кланица, както и депо и да договори в конкретика как ще се осъществява износът на български агнета. Преди президента, зам.-министър Явор Гечев също участваше в делегация за Катар.

Leave a Comment