15 организации искат обществено обсъждане на схемата за малките стопанства

15 организации, сред които и синдикатът „Подкрепа“, излязоха с общо становище относно въвеждането Опростената схема за малките стопанства. Документът бе съставен след обществения дебат, иницииран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, който започна днес в 13 часа. Среща между министър Греков и НАЗ

В становището организациите изразяват силно недоволство от липсата на публичен дебат за прилагането на схемите за подпомагане по новата Обща селскостопанска политика.

По-рано днес зам.-министър Явор Гечев заяви по повод дебата пред АгроПловдив, че е добре големите „да спрат да искат каквото и да е, свързано с това, че малките са икономически неизгодни и не трябва да се финансират.“

Ето и пълният текст на становището на 15-те организации:

Становище относно въвеждането Опростената схема за малките стопанства, прието на 10 април 2014 г. на среща на неправителствени организации от сектор „Земеделие” 

Неправителственият сектор изразява силно недоволство от начина, по който се взимат решения за прилагане на схеми за подпомагане по новата ОСП 2014-2020 и липсата на публичен дебат и дискусия между МЗХ и НПО.

Необходимо е всички схеми за подпомагане да са насочени към реални земеделски производители, които спазват данъчното законодателство и не са в сивата икономика.

Липсата на яснота как ще се прилага схемата за малките стопанства буди сериозни притеснения, поради което браншовите организации настояват МЗХ да организира предварително обществено обсъждане на правилата за прилагане на схемата.

Национална асоциация на зърнопроизводителите

Национален съюз на говедовъдите в България

БАТА АГРО

Национално сдружение на малките семейни фермери и преработватели

Съюз на птицевъдите в България

Българска асоциация Биопродукти

БАКЕП

Национална овцевъдна асоциация

Фондация „Биоселена”

Център за иновативно земеделие

БТПП

Национален съюз на градинарите в България

KT „Подкрепа”

Национална селска мрежа

Българско дружество за защита на птиците

Leave a Comment