Д. Греков: Постоянен шеф на фонд „Земеделие“ ще има до дни, той ще стартира „Млад фермер“

Мирослав Николов и Виолета Александрова не са допуснати тази сутрин в сградата на ДФЗ

Назначаването на зам.-министър Явор Гечев за шеф на фонд „Земеделие“ е временно. Спешно ще бъде Греков в бтвизбран нов – до дни. Това съобщи в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ земеделският министър проф. Димитър Греков. Новият изпълнителен директор на фонда ще бъде професионалист, обеща министърът. Назначаването му в „12 без 5“ е, защото няма време за отлагане на избора. 2500 договора от 10 дни стоят неподписани на бюрото на сменения вчера директор Мирослав Николов. „Ако сега животновъдите не си закупят фураж, какво ще правят“, попита Греков. Едно от първите задължения на новия шеф на ДФЗ ще е и да обяви датите за прием на проекти по мярката „Млад фермер“.

Министър Греков обясни, че той и Явор Гечев вече цяла година „лъжат“ младите фермери, че ще могат да кандидатстват по мярката в дните между 5 и 23 юни т.г. От фонд „Земеделие“ обаче заявили, че те ще кажат кога ще се отвори мярката.

Министър Греков обясни, че има внесени в разследващите служби 40 сигнала срещу ръководството на фонда. Те са подадени от Светия синод и от Комисията по земеделие. По данни на системата ИСАК във фонда са подадени 937 заявления, от които само 81 са разгледани и само с 3-ма бенефициенти има сключени договори.

„Ежедневно съм провеждал разговори с фонда за забавени проекти“, реагира Димитър Греков на въпроса за ходатайството за „неговата“ фирма „Греком“. За въпросния проект на братовчеда на министъра, той посочи, че става въпрос за 2 хектара лозя. „Греком“ е кандидатствала за кредит от 110 000 лв. през 2007 г. Министърът потвърди, че личното му жилище е ипотекирано, но добави, че ипотеката се вдига през септември тази година. „На 6 юни 2013 г. съм излязъл от фирмата“, посочи той.

По повод новината, че тази сутрин Мирослав Николов и Виолета Александрова не са допуснати да влязат в сградата на фонда и че не са уведомени за освобождаването им, Греков внесе уточнение. Още снощи, когато двамата са излезли от „една телевизия“ (БНТ), кабинетите на Николов и Александрова са били запечатани в тяхно присъствие. Тогава им е било връчено и решението на вчерашния Управителен съвет на фонда за освобождаването им.

Според министъра натискът за смяната на ръководството на фонда в никакъв случай не идва по партийни поръчки, а по волята на земеделски производители. Партиите от 2-3 месеца изобщо не се месят, като виждат какво се случва в ДФЗ, допълни Греков. Той отрече да има подмяна на членовете на УС с хора на ДПС и даде пример с Добрев, който от 22 години е в БСП.

Свързани публикации: Николов и Александрова: Още сме в ръководството на фонд „Земеделие“

Явор Гечев става шеф на фонд „Земеделие“

 

Leave a Comment