14 часа, 27 октомври – 43-то Народно събрание тръгва

Народното събрание

На първото тържествено заседание депутатите полагат клетва

Първото тържествено заседание на 43-ото Народно събрание ще бъде на 27 октомври. То ще започне в 14 часа с поздравителна реч на президента Росен Плевнелиев.

Това съобщи държавният глава след срещата си с 8-те политически партии и коалиции, които получиха парламентарно представителство на изминалите изборите.

За първи ден на новото Народно събрание е била обсъждана и датата 22 октомври. Политиците обаче са се обединили първият звънец да бъде ударен в понеделника на последната седмица на октомври

Първото заседание се открива тържествено от най-възрастния депутат – както и миналата година това ще е Стефан Данаилов от БСП. На това заседание народните представители полагат клетва, определят председател и негови заместници и излъчват комисия, която да подготви правилника за работа на Народното събрание. Служебният кабинет подава оставка пред новоизбрания парламент. 

На срещата при президента са били обсъдени спешни действия на НС, заяви в обръщение след нея Плевнелиев. „Имаме яснота за спешните мерки – актуализацията на тазгодишния бюджет, подготовка на бюджета за 2015 г., решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка.“ По този повод служебният министър на финансите ще изпрати на парламентарните партии данни за изпълнението на бюджета, а от БНБ се иска повече информация за ситуацията в КТБ.

Росен Плевнелиев призова партиите да се обединят в името на страната, а разногласията, които ще се появят, да са на идейна основа.

На консултациите при президента участваха Цецка Цачева и Румяна Бъчварова от ГЕРБ, Михаил Миков и Атанас Мерджанов от „БСП лява България“, Алиосман Имамов и Йордан Цонев от ДПС, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов от Реформаторския блок, Румен Йончев и Светлин Танчев от „България без цензура“, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и Румен Петков от АБВ.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров напусна срещата малко след началото й, след като искането му за предаването й на живо по националните медии не беше удовлетворено.

Leave a Comment