Работниците трябва да планират отпуската за 2015 г. до 31 декември

При прекратяване на трудовия договор, работодателят е длъжен да изплати всички неползвани дни за почивка

работничка на полето с лавандулаДо 31 декември работниците трябва да планират отпуската си за догодина, напомня Главна инспекция по труда. Предприятията трябва да изготвят графици.

Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му. За целта той трябва да уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

От своя страна работодателят пък има право да предостави платен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане, ако той не е бил поискан в рамките на графика, при престой на предприятието за повече от 5 дни, както и когато всички работещи в него ползват едновременно отпуск в определен период.

В графика задължително се включват основният и допълнителен платен годишен отпуск на работниците и служителите за 2015 г. В него могат да се включат и всички дни, които не са използвани и не са погасени по давност.

Неизползваният отпуск, натрупан след 2009 г., се погасява по давност две години след годината, за която се отнася. Неизползваните дни до края на 2009 г. не се погасяват по давност. За следващата календарна година могат да се отлагат общо до 10 дни отпуск заради важни производствени причини или ако работниците и служителите поискат това писмено по уважителни причини.

Законът предвижда и особена хипотеза за отлагане на платения годишен отпуск, когато целият или част от него не е използван в годината, за която се отнася, заради ползването на друг вид законоустановен отпуск. Такъв отпуск е за бременност и раждане, за гледане на дете и т.н. В този случай двугодишната давност на отложения платен отпуск започва да тече от края на календарната година, през която работникът или служителят се е завърнал на работа.

При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят дължи заплащане на целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност, дори да не е прехвърлен по съответния ред и независимо от причините, поради които не е ползван.

Leave a Comment