От 330 хил. земеделски производители едва 33 хил. се осигуряват

фермерОт 330 хил. земеделски производители, осигуровки плащат едва 33 540 души, съобщи председателят на Федерацията на независимите кандидати в земеделието към КНСБ Светла Василева. Доста от осигуряващите се си правят сметки ако осигурителният праг се вдигне от 240 на 420 лева, да излязат от системата на данъчното облагане.

Проблемът обаче в е в това, че за да получават осигуровки, земеделските производители трябва да отговарят на критериите за активен фермер. А един от тях е да са регистрирани по Наредба 3 именно като земеделски производители.

Миналата седмица парламентарната комисия по земеделие се обяви против увеличаване на осигурителния праг за земеделските производители. Преди това и аграрният министър Десислава Танева обяви, че за фермерите трябва да се запазят досегашните ставки. Въпреки това обаче бюджетът, в който е заложено фермерите да се облагат върху 420 лв. от 2015 г., бе приет на първо четене без да се горигира този текст.

Така от следващата година се очаква стопаните да плащат за осигуровки вместо 70 – 123 лева. Заради характеристиките за активен фермер пък броят им би следвало да се увеличи.

 

 

Прочети още:  КНСБ: Земеделските производители да се осигуряват по диференцирана ставка

Колко повече ще плащат земеделските производители при 420 лв. данъчен доход

Leave a Comment