Температурите през март ще играят от – 8 до + 22ºС

момче си вързва мартеница

Дървото с мартеници край Гребния канал в Пловдив в края на март   Снимка от архива

Температурите през март ще играят от – 8 до + 22 градуса, съобщи Красимир Стоев – синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитиран от Дарик.

Средната месечна температура в Южна България и по Черноморието ще е между 5 и 8 градуса, в Северна – от 3 до 6, а в планините от – 7 до – 1 градуса.

Месечната сума на валежите в равнините ще е между 30 и 60 л/кв.м, а в планините – между 60 и 100 л/кв.м.

Март ще започне с облаци, дъжд и сняг . В периода 2-4 март валежи не се очакват, а облачността ще се разкъса на места и ще намалее до слънчево време. Температурите ще се повишат.

От 5 до 10 март ще има валежи, които на места ще са значителни. Температурите чувствително ще се понижат и на много места в равнините дъждът ще премине в сняг.

През първата половина от второто десетдневие времето ще бъде относително студено, предимно облачно и на отделни места ще превалява слаб сняг. През втората половина от периода температурите ще се повишат. Условия за превалявания ще има около 16 и 20 март.

В началото на третото десетдневие температурите относително ще се понижат, отново ще има валежи от дъжд, които в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг. През втората половина на периода температурите ще се повишат. Превалявания, предимно от дъжд, ще има около 25 март и в края на месеца, прогнозира Красимир Стоев.

Фазите на луната през месеца са: на 5 март -пълнолуние, на 13 – последна четвърт, на 20 – новолуние, а на 27 март – първа четвърт. Началото на астрономическата пролет настъпва на 21 март в 0 часа и 45 минути.

Leave a Comment