Сорос – старецът-милиардер, който национална банка на Англия няма да забрави

Джордж СоросДнес Джордж Сорос празнува 85-и рожден ден. Финансистът е човек на света – евреин, роден в Унгария, учил във Великобритания и избрал САЩ за свой дом. У нас по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, се появи нова дума – „соросоидчета“. С нея бяха наричани всички критици на онова управление. В България, чрез фондация Отворено общество, Джордж Сорос финансира целево неправителствени организации като Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Център за социални практики, Център за либерални стратегии и други.

Джордж Сорос е роден в Будапеща, Унгария, на 12 август 1930 г. След като оцелелява след нацистката инвазия и окупация на Унгария в началото на 40-те години, Сорос избягва от комунистически доминираната Унгария през 1947 г. и се установява в Англия, където живее с чичо си.

В Англия Сорос посещава London School of Economics и е ученик на философа Карл Попър. Той изучава „Отвореното общество и неговите врагове“ на Попър като съществената поука, която извлича от книгата е, че никоя идеология не притежава истината и че обществата могат да процъфтяват, само когато работят свободно и открито, и уважават индивидуалните права – мисли, които повлияват дълбоко на Сорос.

Бъдещият милиардер завършва образованието си през 1952 г., а през септември 1956 г. отпътува за Ню Йорк и започва работа в брокерската фирма FM Mayer на  Уол Стрийт. След като работи за още няколко фирми, през 1973 г. Сорос създава свой собствен хедж фонд с $ 12 милиона от инвеститори. Фондът, със Сорос начело, пожънва огромен успех, като от март 2012 г., Сорос е посочен за 22-ия най-богат човек в света с нетна стойност на богатството, възлизаща на $ 20 милиарда.

Повечето хора познават името му заради действията му по време на Голямата депресия през 1992 г. Той спекулира срещу лирата стерлинг и предизвиква значителни колебания, като английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Заради това Сорос печели 1.1 милиард долара за една нощ и бива наречен „човекът, който взриви Английската банка“.

От друга страна Сорос е и страстен филантроп като започва филантропската си дейност през 1979 г., и основава фондацията „Отворено общество“ през 1984 г. Тя финансира редица глобални инициативи, като някои от тези каузи включват подпомагане в региони, засегнати от природни бедствия, създаване на следучилищни програми в Ню Йорк Сити, финансиране на изкуствата, борба с различни болести и борбата с „изтичането на мозъци“ от Източна Европа.

„Избрах Америка за мой дом, защото ценя свободата и демокрацията, гражданските права и отвореното общество.“

Подготви: Даниела Вълева

Прочети още: 12 август: Цветан Василев става на 55. Свещи ли ще духа, в ареста ли ще влиза?

Leave a Comment