Три огнища на бруцелоза от една нелегално вкарана у нас крава

Десислава ТаневаОгнищата на бруцелоза вече са три, като всички те са причинени от вкарването на една единствена болна крава от чужбина у нас. Животновъдът от град Рила не е уведомил ветеринарите и така е започнало безконтролното разпространение на заразата, от която пострадаха и хора. Това обясни в студиото на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В момента огнищата са в град Рила, в село Смочево, което е близо до Рила и също е в Кюстендилска област, и в село в Плевенска област.

Всичко тръгва от неспазване на законодателството, посочи Танева. „Интересът не може да е 500 лева за една крава, при положение, че рискът за живота на хората е огромен“, заяви министърът. Ще се търси строга отговорност за лица, които нарушават изискванията при отглеждане на животни. БАБХ може да санкционира фермерите като им спре субсидиите и им отнеме животните.

Новият пакет от мерки за по-добър контрол върху стопанските животни, който бе представен вчера, също бе коментиран от земеделския министър. Информационната система за животните и обектите, която се администрира от БАБХ, ще бъде подобрена. За всяко животно в страната ще има имунопрофилактичен календар, изпълнението на който ще е условия за получаване на субсидия.

Прочети още: Всеки месец ветеринари ще посещават животновъдните ферми

 

 

 

Leave a Comment