Производството на пелети няма да се финансира по мярка 4.2

И тук приоритетни ще са месо, плодове, зеленчуци, био, етерично-маслени култури

Ивайло ЗдравковПроизводството на пелети няма да се финансира по мярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони. За това информира Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски проекти (БАБЕП), който участва в работните срещи за обсъждане на проектонаредбата за прилагане на мярка 4.2. През изминалия програмен период това производство бе допустимо за подпомагане по мярка 123, но сега е изключено от 4.2, което не означава, че няма да се финансира по някоя от горските мерки.

И по мярка 4.2, която се очаква да бъде открита в началото на октомври, приоритетни ще са инвестициите в преработката на месо, плодове, зеленчуци, био и етерично-маслени култури.

В проектонаредбата има слабости, които участниците в срещите се стараят да отстранят. Например, в приложение №1 са посочени допустимите за финансиране производства с крайни продукти. Но ако някой кандидат реши да се заеме с производството на зелеви сърми, ще удари на камък, поясни Ивайло Здравков. Сърмите липсват, въпреки че те се правят от приоритетни входни суровини – зеле, месо, ориз.

 

Наредбата за прилагане на подмярка 4.2 вероятно ще е готова едва десетина дни преди от приема на проекти, а това ще постави инвеститорите в неблагоприятната ситуация да променят намеренията си в последния момент, ако има изненади, коментира председателят на БАБЕП.

Прочети още: Мощен консултант партньор на фермери откри офис в Пловдив

Ивайло Здравков: Има опасен текст в проектонаредбата за прилагане на мярка 4.2

 

 

Leave a Comment