И като тръгнаха едни агнета за Катар

… вече пет години не са спрели

Автор: Надя Петрова

Надя ПетроваСигурно българските агнета са като Фата моргана за Катар. Привиждат им се в маранята над пустинята, че идват, пасейки и блеейки, като изгубено стадо. Преодолявайки отчайващата българската мудност, вече пет години Катар ги очаква. И то не с празни ръце. През септември 2012 г. шейхът внесе 50 млн. долара в Българската банка за развитие. Парите трябваше да кредитират с ниска лихва нашите овцевъди за отглеждането на предпочитаните от арабите породи агнета. България обаче така и не намери схема, която да удовлетвори овцевъдите. Както председателят на овцевъдната асоциация Бисер Чилингиров обясни пред АгроПловдив преди време, държавата е търсела начин тя да спечели от този износ, а не производителите. Впрочем, държавното предприятие, което е трябвало да бъде продавач на агнетата – „Родопа импекс“, не съществува. Няма и следа от него в Търговския регистър.

За пръв път Мирослав Найденов пусна мухата „Агнета за Катар“. Това стана през ноември 2010 г., когато като земеделски министър взе участие в конференция за прехраната в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Когато се върна, Найденов заяви в поредица интервюта, че интересът на арабския свят към агнетата е огромен и това е шанс, „светъл лъч“ за нашите животновъди.

През 2012 г. българска делегация начело с Бойко Борисов бе в Катар и агнетата отново станаха централна тема. Тогава катарският фонд внесе 50-те милиона долара, предназначени за овцевъдите, а те дори не успяха да ги пипнат.

Когато проф. Иван Станков стана служебен министър през 2013 г., се направи още една стъпка към агнетата – те пак си бяха напълно виртуални, но пък се уточни броят им – 100 хиляди. Проф. Марин Тодоров започна да подготвя дългосрочната програма за отглеждане на агнета -кръстоски и местни породи.

Следващият министър – проф. Димитър Греков, на свой ред подхвана срещи с посланика на Катар относно проекта „Агнета за Катар“. Тогава заместникът му Явор Гечев замина на полуострова, а когато се върна изглеждаше въодушевен: България щеше да изгради 50 свръхмодерни ферми, специално за мисията в Катар. А отглежданите в тях агнета за износ са щели да са минимум 50 хиляди. Но не Катар, а Син език сполетя миналата година овцете и арабският мираж съвсем се стопи.

Преди Гечев Катар бе посетен от президента Плевнелиев, който водеше бизнесделегация, в това число и овцевъди. Г-н Чилингиров се завърна обнадежден и възхитен. Спомена едни високи цени на агнешкото и така вкара овцевъдите в следващия сън.

В началото на 2014 г. Катар си изтегли милионите, защото видя, че нищо не става. Срещи, проекти, делегации, истински долари и … нищо повече от рахат локуми. Аман!

Десислава Танева е четвъртият министър, който се пробва с агнетата. Тя също посети Катар и бе във втората делегация, водена от Бойко Борисов три години след първата. Тази вкусна стока обаче продължава да е въображаема и да е в проект. Новото е, че вече има сдружени овцевъди, но докъде ще стигнат те, никой не знае. Самият факт, че този път производителите участват в проекта „Агнета за Катар“ звучи някак конструктивно на фона на досегашната практика.

Ако през мандата на Десислава Танева български агнета успеят да достигнат до Катар, това ще чудо и направо подвиг на фона на досегашното безкрайно наливане от пусто в празно.

 

Leave a Comment