Антон Дончев на 85 – величан в чужбина, хулен у нас

Антон ДончевДнес писателят Антон Дончев става на 85 години. Творчеството му е достигало до най-големите височини на похвалите и в същото време е обречено на разнопосочни и неуморни хули. Тази година филмът „Време разделно“ на Людмил Стайков, направен по едноименната книга на Дончев, спечели наградата за най-добрия български филм в конкурса „Лачените обувки на българското кино“.

Антон Дончев е роден в Бургас на 14 септември 1930 г. Завършил е право в Софийския университет, но вместо да стане съдия във Велико Търново, е избрал да се занимава с литература.

Шедьовърът си „Време разделно“ той пише само за 41 дни през 1964 г. Романът е за насилствената ислямизация на българите в Родопите. Твърди се, че към момента на писане на книгата Дончев не е виждал Родопите. Другите критики към писателя и творбата му са, че комунистическата партия я е поръчала. А също и че липсват надеждни исторически данни за помохамеданчването на родопчани. Върхът на хулите е, че книгата е написана от Фани Попова-Мутафова, която е предала ръкописа на Дончев, тъй като не е могла да издаде книгата заради забрана. В това обаче няма логика – Мутафова умира през 1977 г. без да е отправяла и намек за подобна творческа кражба.

 

За разлика от българските хули, Антон Дончев получава дълбоки поклони от чуждата критика за „Време разделно“. „Антон Дончев има усета на Омир за разбирането и на българи, и на турци, чувството на почит пред неустрашимата вяра и отприщената дива енергия и на едните, и на другите“, пише в „Ню Йорк таймс“. „Фалу Курирен“ (Швеция): „Български роман, достоен за Нобелова награда. Би трябвало Антон Дончев да получи Нобелова награда за литература.“ „Обзървър ривю“ (Великобритания): „Голям, правещ дълбоко впечатление роман… за раждането на един мит за героична съпротива от мащаба на епоса за крал Артур и рицарите на кръглата маса.“

В края на 2013 г. писателят лично отговаря на нападките и отрича романът да му е бил поръчван от когото и да било, като уточнява и че е писал по документирани исторически събития.

Не е случаен фактът, че на първата страница в официалния сайт на писателя са публикувани похвали единствено от чужбина. Това ясно показва, че в България е трудно да бъдеш гений, защото тогава ще бъдеш нападнат по всички възможни начини.

Антон Дончев е учредил две стипендии „Време разделно“ за студенти от Родопите по история и българска литература. Със стипендиите се разпорежда Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Leave a Comment