Тръгва дебат помощите за животни да са на база фактури за мляко

6-те милиона евро ще се разпределят „на глава“ при овце и кози, и смесено при крави

Десислава Танева в БрюкселЕвропейската помощ за животновъдството в размер на 6 милиона евро най-вероятно ще се разпредели смесено. Изчаква се идната седмица да излезе регламентът, който ще определи рамката на тези плащания. За кравите средствата ще бъдат разпределени на база изпълнена млечна квота и на глава животно. При овцете и козите критерият ще е „на глава“. Това съобщи днес в „Бразди“, БНТ земеделският министър Десислава Танева.

Първоначално срокът за разпределение на 6-те милиона евро е бил до края на годината, но скоро се заговорило, че той може да се удължи до март 2016-а. Според министър Танева в интерес на животновъдите е те да получат помощта през есента, така че да могат да подсигурят зимата.

Ако земеделското министерство пожелае да разпределя сумите според представените от животновъдите фактури за продадено мляко, процедурата ще се удължи. А освен това министерството може без да иска да провокира купуване на фактури.

При стопанствата с крави няма да се изискват фактури, а количеството мляко, което дадено стопанство произвежда, ще бъде на база докладвани млечни квоти. Тъй като при овцете и козите няма статистика за произведено мляко, там субсидията ще се разпредели по брой.

От догодина земеделското министерство ще отвори дебат обвързаното подпомагане при животните, заложено в схемите за директни плащания, да се извършва така както ще е от тази година за плодовете и зеленчуците.

Прочети още: Стопани, които нямат фактури за продажба на плодове и зеленчуци, няма да получат обвързана подкрепа

Тоест, да бъде определено минимално количество произведено мляко, което животновъдите ще доказват с фактури за продажба. Намерението на министерството е да приложи това изискване от 2017 г. Целта е секторът да се „изсветли“ и всички в животновъдния бранш да работят при равни условия, добави Десислава Танева.

УСПЕХ В БРЮКСЕЛ

6-те милиона евро, които България получава от ЕК за подпомагане на животновъдството, представляват 1.4% от общия финансов пакет, който е 420 милиона евро.

В същото време България произвежда едва 0.6% от общото произведено мляко в Европейския съюз.

ПЛАЩАНИЯТА ПРЕЗ ОКТОМВРИ

Между 16 и 23 октомври животновъдите ще получат 70% от средствата по 6-те схеми за обвързана подкрепа. Освен това стопанствата с по над 50 овце и кози ще получат 100% от националната преходна помощ. Към фермите с крави ще бъдат разпределени 40% от националната преходна помощ.

В началото на декември към животновъдите ще се преведат останали 30% от европейските директни плащания по схемите за обвързана подкрепа.

През 2014 г. животновъдният сектор е разполагал с общо 165 милиона лева субсидии. През 2015 г. към него ще бъдат разпределени 253 милиона лева или с 53% повече.

Leave a Comment