Земеделският министър и премиерът връчиха договори за 78 млн. лв.

Бойко Борисов призова общините да усвояват средствата до последния лев

договори, общини, мярка 19.2Земеделският министър Десислава Танева и премиерът Бойко Борисов връчиха днес договори за развитие и облагородяване по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за ВОМР“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Церемонията се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

Общо над 78 млн. лв. ще получат от сключените договори 36 общини.

Министър Танева заяви, че споразуменията обхващат близо 500 000 души население, като с тях ще се финансират дейности свързани, с инвестиции в общинска инфраструктура, развитие на микропредприятия, туризъм и опазване на културното наследство на териториите и други.  Тя обясни още, че Министерството продължава работата по одобрение на споразумения за местните групи, които предвиждат многофондово финансиране. „Следващият прием по този подход ще бъде отворен февруари-март 2017 г.“, шнформира Десислава Танева.

„Към настоящия момент за новия програмен период по ПРСР (2014-2020г.) вече са договорени 9,19%“, съобщи министър Танева.  Тя посочи, че на бизнеса, селските общини и на религиозните храмове се дава  възможност да кандидатстват по мерките с общ бюджет 32% от целия бюджет на Програмата.

По думите на земеделския министър от началото на мандата фермери и общини са получили над 6 млрд. лв. До края на тази седмица животновъдите ще получат и последните си плащания от първия транш, включително и помощта „de minimis“.

Премиерът Бойко Борисов призова общините  да усвояват  средствата до последния лев, защото това са пари, които отиват пряко при хората за подобряване на стандарта им на живот.

На връчването присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев и директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Leave a Comment